Week van de Alfabetisering: “Het begeleiden van laaggeletterden opende nieuwe wereld”

Voorzitter Rinda den Besten heeft goede herinneringen en mooie contacten overgehouden aan haar tijd als taalvrijwilliger. Dat vertelde ze tijdens een bijeenkomst van de gemeente Utrecht op 12 september in het kader van de Week van de Alfabetisering. "Ik kwam in 1991 naar Utrecht om Nederlands te studeren en wilde iets meer met taal doen." Het begeleiden van laaggeletterden opende een nieuwe wereld voor Den Besten en was mede aanleiding voor haar om de politiek in te gaan. Via die weg is ze dit jaar als voorzitter bij de PO-Raad terecht gekomen.

Voor de PO-Raad zijn laaggeletterdheid en taalachterstand belangrijke items. Den Besten: "Uit diverse onderzoeken blijkt dat het voorkomen en bestrijden van taalachterstand op jonge leeftijd tot veel positieve effecten kan leiden. De PO-Raad pleit voor een doorlopende leerlijn van voorschoolse educatie naar basisonderwijs en verder. Daarnaast ondersteunen we bijvoorbeeld een project dat de activiteiten rond woordenschat op de voor- en vroegschool verbindt met activiteiten rond woordenschat- en taalontwikkeling van de ouders."

Meer dan 700 Utrechters zetten zich vrijwillig in om anderen te helpen taalvaardiger te worden. Als dank van de gemeente waren zij uitgenodigd voor een bijeenkomst over de ervaringen van vrijwilligers en cursisten. De bijeenkomst vond plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering, die dit jaat plaatsvindt van 8 tot en met 15 september. 

Laatst gewijzigd: 
vrijdag 13 september 2013

Nieuwscategorieën