Nieuws

Week van Respect: 6 - 12 november 2017

Op maandag 6 november start de 12e editie van de nationale Week van Respect. In deze Week stimuleren we jongeren om gezamenlijk te zorgen voor een inclusieve samenleving waarbij iedereen meedoet en lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie altijd besproken kunnen worden.

Samen bouwen aan een Respectzone

Een Respectzone is een fysieke plek (een klas, school, sportveld, je buurt) waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Uitgangspunt hierbij is dat je de ander behandelt zoals de ander behandeld wil worden. In de Respectzone werk je vanuit verbinding, steun je elkaar, spreek je elkaar aan en ga je gemakkelijker het gesprek aan over moeilijk bespreekbare topics. Je laat met een Respectzone duidelijk zien dat respectvol met elkaar omgaan iets is van elke dag.

Doen jullie mee?!

De challenge is om eind november samen met sportclubs en gemeenten 1.000 Respectzones te hebben opgestart! Dat is heel eenvoudig: bepaal samen met je team of club waar je Respectzone is, wat de spelregels zijn en ga met elkaar op de foto. Post deze foto vervolgens op social media met #Respectzone #weekvanrespect. Easy as that!

Kijk voor alle info en handig lesmateriaal voor een succesvol vervolg op www.weekvanrespect.nl. Hier kun je ook de poster downloaden.

Respect Education Foundation

De Week van Respect is een initiatief van de Respect Education Foundation. In het hele land gaan bestuurders, politici, schoolleiders, docenten, sporters, vrijwilligers, BN’ers, en andere betrokken Nederlanders met jongeren in dialoog en worden activiteiten georganiseerd. Dit jaar doen er 1.500 scholen en tientallen sportbonden en sportclubs mee, sluiten meer dan 120 ‘Respect-gemeenten’ aan en zijn er meer dan 100.000 jongeren betrokken! Vragen? Mail naar weekvanrespect@respecteducation.me!

Publicatie 'Waar begin je?’ 

Download of bestel de gratis publicatie 'Waar begin je? Met leerlingen en leraren in gesprek over respect voor seksuele diversiteit' van de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit. Dit boekje bevat zes succesfactoren om op school een veilige omgeving voor lhbti-leerlingen te creëren.