Zeer zwakke scholen krijgen jaar om zich te verbeteren

Scholen die niet goed presteren en als ‘zeer zwak’ worden betiteld krijgen nog maar een jaar de tijd om zich te verbeteren. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel dat dit regelt.

De PO-Raad vindt iedere zwakke school er één te veel en vindt dat er alles aan moet worden gedaan een school weer van voldoende kwaliteit te laten zijn. De PO-Raad ontwikkelde daarom in 2009 een programma dat scholen en schoolbesturen helpt bij het snel weer op orde krijgen van de onderwijskwaliteit, het programma ‘Goed worden en Goed blijven’.

Mede dankzij dat programma is het aantal zeer zwakke scholen de afgelopen jaren flink gedaald. Op 1 januari 2009 waren er nog 108 zeer zwakke basisscholen. Op 1 januari 2013 waren dat er nog slechts 22.

In een brief aan de staatssecretaris lieten de PO-Raad en de besturenorganisaties in januari weten een wetswijziging dan ook niet nodig te vinden. Daarmee wordt geen verdere bijdrage geleverd aan de verbetering van de onderwijskwaliteit, aldus de organisaties

In de brief adviseerden zij de staatssecretaris verder de verbetertermijn van een kalenderjaar bij te stellen naar een schooljaar, mocht het toch tot een wetswijziging komen.

Het is nog onduidelijk of aan dat verzoek gehoor wordt gegeven. De Raad van State buigt zich nu over het wetsvoorstel dat daarna naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Pas daarna wordt het openbaar en zullen de Tweede en Eerste Kamer het voorstel behandelen.

Bestanden bij dit nieuwsitem: 

Laatst gewijzigd: 
maandag 18 maart 2013

Nieuwscategorieën