Nieuws
-
Update 21 januari 2021: Op de website lesopafstand.nl vind je bijgewerkte protocollen en actuele veelgestelde vragen met antwoorden.
-
Werkgevers die een vaste reiskostenvergoeding uitkeren aan werknemers die door de coronacrisis meer of volledig thuiswerken, kunnen deze vergoedingen in ieder geval nog tot 1 april 2021 doorbetalen. Voorwaarde is nog steeds dat het vaste reiskosten betreft die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.
-
Maandag 25 januari gaat de Tweede Kamer in debat over het funderend onderwijs, corona, leraren en examens. De PO-Raad heeft de Kamer een brief gestuurd om een aantal belangrijke punten mee te geven.
-
Leve het Onderwijs , een beweging van schoolbestuurders, roept op het verplichten van toetsen, waaronder ook de eindtoets, te stoppen. Leraren kunnen volgens hen prima zelf bepalen of ze toetsen en wanneer ze dat doen. De PO-Raad heeft er begrip voor dat het onderwijs zich op dit moment laat horen over de eindtoets. De eindtoets is dit jaar namelijk niet voor alle doelen te gebruiken die hij normaalgesproken dient. Ook de Onderwijsinspectie laat zich horen in de media: 'De eindtoets moet dit jaar hoe dan ook doorgaan', zegt de Inspectie in het Parool en het AD. De PO-Raad heeft bij het ministerie van OCW en de Onderwijsinspectie aangekaart dat de eindtoetsresultaten dit jaar niet gebruikt mogen worden om scholen en de sector primair onderwijs op te beoordelen.
-
De Tweede Kamer heeft op verzoek van minister Slob (Onderwijs) een wijziging van de wet* aangenomen waardoor leerlingen in het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) een schooldiploma ontvangen aan het eind van hun schoolcarrière. Leerlingen die niet hebben voldaan niet aan de vereisten van het schooldiploma, ontvangen een verklaring.
-
Vanwege de lockdown krijgen scholen in het primair onderwijs twee weken langer de tijd om hun schooladvies vast te stellen. De adviezen moeten op 15 maart zijn ingevoerd in BRON. De PO-Raad kreeg veel signalen van zijn leden dat er behoefte is aan meer tijd om de schooladviezen zorgvuldig tot stand te laten komen. De inzet van alle verantwoordelijke partijenis dat de eindtoets dit jaar gewoon doorgaat.
-
Vanuit de Financiële Staat van het Onderwijs 2019 die onlangs is gepubliceerd kan het beeld ontstaan dat het primair onderwijs eerder rijk dan arm genoemd kan worden. Er zijn schoolbesturen in de sector met een bovenmatige reservepositie en dat is ook wat de PO-Raad betreft onwenselijk. Maar dit geldt zeer zeker niet voor de hele sector primair onderwijs. Als scherper op de cijfers wordt ingezoomd, dan is er volgens de PO-Raad zelfs reden voor bezorgdheid.
-
De PO-Raad heeft samen met de Brancheorganisatie Kinderopvang en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang gewerkt aan een Handreiking samenwerking kinderopvang en onderwijs in noodopvang. De handreiking is afgestemd met de VNG en de ministeries van OCW en SZW. De handreiking kun je vinden op lesopafstand.nl.
-
Een goede internetverbinding is essentieel om onderwijs op afstand te kunnen volgen. Maar dit is niet overal vanzelfsprekend. SIVON biedt daarom samen met een aantal telecomproviders tijdelijke internetoplossingen aan. Zijn er binnen jouw schoolbestuur leerlingen zonder goed internet? Meld je dan aan.
-
De Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) werken gezamenlijk aan het bestuursakkoord flexibilisering lerarenopleidingen. Een van de speerpunten van de VSNU is de ontwikkeling van academische opleidingsroutes voor het primair onderwijs. Om meer zicht te krijgen op de behoefte van scholen en schoolbesturen hebben zij een peiling uitgezet. De PO-Raad verzoekt schoolbesturen om hier aan deel te nemen.