Nieuws

Nieuwsitems in de categorie: Algemeen nieuws.

  • Een op de tien leerlingen in het primair onderwijs is het afgelopen schooljaar één of meerdere dagen naar huis gestuurd omdat er geen invalleerkracht beschikbaar was. Dat blijkt uit een steekproef van het Vervangingsfonds onder bijna 1100 ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd.

  • Het is basisscholen de afgelopen vier jaar niet gelukt om méér dan de afgesproken twee uur gymles per week aan te bieden. In het bestuursakkoord van 2014 spraken scholen de ambitie uit te streven naar een derde uur, maar dit is onhaalbaar en onbetaalbaar gebleken, constateert de PO-Raad in het Algemeen Dagblad. Gisteren sprak de Kamer erover.

  • Op 1 januari 2018 draagt Rinda den Besten het voorzittersstokje van de Beweging tegen Kindermishandeling over aan een collega uit de sector kinderopvang. In het kader van de Week tegen Kindermishandeling blikken we met haar terug op het eerste jaar van de Beweging: Wat is er bereikt, wat nog niet en welke tips heeft ze voor haar opvolger?

  • Maandag 20 november om 17.00 uur kunt u via de website van het PO-front gratis kaarten bestellen voor de meet-up met onderwijsminister Arie Slob in AFAS Live in Amsterdam.

  • De PO-Raad is verrast door een niet openbaar gemaakt rapport van het ministerie van Onderwijs over lerarensalarissen. Berichtgeving hierover in de media suggereert dat werkgevers en vakbonden zelf debet zijn aan de lage salarissen. Niets is minder waar, stelt de PO-Raad. Ze roept de Tweede Kamer nogmaals op een parlementair onderzoek te doen naar de bekostiging. ,,We leren onze kinderen ook dat je geen geld kunt uitgeven dat er niet is.’’

  • Voor het eerst sinds de invoering van passend onderwijs lijkt het aantal leerlingen op het (voortgezet) speciaal onderwijs weer te stijgen. Dat komt naar voren uit de voorlopige leerlingentelling '17-'18 van het ministerie van Onderwijs. De PO-Raad is niet verbaasd, maar wacht met conclusies op de definitieve cijfers in december. 

  • Onnodige regels, grote klassen, veel administratie. Ze leveren leerkrachten kopzorgen en vooral veel werkdruk op, blijkt steevast uit onderzoek en enquêtes. Al langere tijd is duidelijk dat hoge werkdruk in het primair onderwijs een serieus probleem is. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Deze week besteden veel organisaties aandacht aan werkdruk in het kader van de Week van de Werkstress.

  • Het PO-front heeft dinsdag de ultimatumbrief voor nieuwe acties overhandigd aan minister Arie Slob van Onderwijs. De samenwerkende onderwijsorganisaties verwachten uiterlijk in de week van 5 december een antwoord van Slob op de vraag hoe het kabinet 1,4 miljard euro vrijspeelt om het salaris in het primair onderwijs te verhogen en de werkdruk te verlagen.

  • Er dreigt een tekort én er zitten leraren thuis zonder werk. Schuilt hierin soms dé oplossing voor het lerarentekort? Het plan dat voormalig staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) opperde, heeft potentie maar stuit zeker ook op bezwaren.

  • Het kabinet bezuinigt alsnog tientallen miljoenen euro’s op het primair onderwijs. Dat blijkt uit een nota van wijziging die het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Verbijsterend, vindt de PO-Raad. Deze bezuiniging overschaduwt de extra investeringen die het kabinet doet om de salarissen van leraren te verhogen en de werkdruk te verminderen.

Pagina's