Nieuws
-
Lerarenopleidingen kunnen mogelijk vanaf studiejaar 2022/2023 een aparte opleidingsroute voor het jonge of oudere kind aanbieden. Studenten kunnen dan een bevoegdheid halen om specifiek les te geven aan het jonge of oudere kind. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken, is door minister Van Engelshoven ter consultatie aangeboden. De PO-Raad is kritisch op het wetsvoorstel en roept haar leden op om de internetconsultatie in te vullen.
-
Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is gestart met de ontwikkeling van een nationale kennisagenda voor het onderwijs. In deze kennisagenda worden de belangrijkste thema’s beschreven om met de ondersteuning van wetenschappelijke kennis en onderzoek kwalitatief hoogstaand onderwijs te kunnen (blijven) bieden in het po, vo en mbo. Wil je jouw ideeën delen? Meld je dan nu aan.
-
In 2025 wordt er een personeelstekort van 1439 fte verwacht, dit blijkt uit de Kamerbrief lerarenbeleid en onderwijsarbeidsmarkt 2020. Dit tekort komt bovenop het huidige tekort aan leraren en directeuren. Hiermee is het verwachte tekort lager dan eerdere prognoses. Toch blijft een onverminderde aanpak van de tekorten broodnodig. Zowel kwantitatief als kwalitatief, gericht op een onderwijsarbeidsmarkt die op lange termijn meer in balans is.
-
Uit onderzoek blijkt dat hoe beter de schoolleider hoe beter de kwaliteit van het onderwijs. Door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen verandert het beroep van schoolleider. Wat is in...
-
Op de onlinebijeenkomsten ‘Ontmoet een onderzoeker’ konden leraren en onderzoekers elkaar dit jaar ontmoeten en van elkaar leren. ResearchED, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en de PO-Raad stellen nu alle bijeenkomsten gratis online beschikbaar. Zo kunnen nog meer onderwijsprofessionals kennis opdoen over onder andere gelijke kansen, effectieve didactiek en perspectieven op leren.
-
Het versterken van duurzame schoolontwikkeling in het funderend onderwijs, dat is het doel van de subsidieregeling Schoolkracht. Het ministerie van OCW stelt hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar. Leraren en schoolleiders kunnen tot 15 januari a.s. een subsidieaanvraag indienen.
-
In het primair onderwijs willen steeds meer scholen en schoolbesturen aan de slag met kennis uit (praktijkgericht) onderzoek. Zo kunnen ze de kwaliteit van hun onderwijs verbeteren. Om scholen en besturen op weg te helpen met evidence-informed onderwijs, is er nu de praktische startnotitie ‘Sleutels voor evidence-informed werken’ van het Platform Samen Onderzoeken.
-
Hoe zorg je ervoor dat onderwijsonderzoek in de klas terechtkomt? Op de onlinebijeenkomsten ‘Ontmoet een onderzoeker’ kunnen leraren en onderzoekers elkaar ontmoeten en van elkaar leren. De serie bijeenkomsten wordt georganiseerd door researchED Nederland in samenwerking met het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en de PO-Raad.
-
De pilot ‘Gratis toegang tot wetenschappelijke publicaties’ is met een jaar verlengd. In deze pilot krijgen leraren en onderwijsprofessionals uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gratis toegang tot EBSCO Education Source, een database met wetenschappelijke onderwijsliteratuur. De afgelopen weken hebben al ruim 600 nieuwe professionals zich aangemeld.
-
Het ministerie van OCW, de Vereniging Hogescholen en VSNU tekenden op 12 oktober een samenwerkingsovereenkomst voor flexibelere lerarenopleidingen. Door te investeren in de verdere flexibilisering van lerarenopleidingen verwachten lerarenopleidingen beter aan te sluiten op eerder opgedane kennis en ervaringen van aankomende leraren en op de beroepspraktijk.