Nieuws

Hieronder staan alle nieuwsitems.

  • Binnenkort wordt de nieuwe, aangescherpte Europese privacywet van kracht. Deze AVG is een last voor scholen, schrijft de Telegraaf. Zij moeten vanaf woensdag 25 mei aanstaande extra discreet omgaan met privacy van leerlingen.

  • Een belangrijk vereiste uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is dat organisaties intern hun privacybeleid moeten organiseren. In deze handreiking wordt uitgelegd waarom het aanwijzen van een FG voor het samenwerkingsverband verplicht is, hoe een FG geregeld kan worden, wat diens taken en bevoegdheden zijn en hoe te handelen als er op 25 mei 2018 (nog) geen FG aangewezen is.

  • Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dan vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De AVG verplicht organisaties een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Hierbij was het niet geheel duidelijk of de omvang van organisaties en schoolbesturen een rol speelt. De op 13 maart aangenomen uitvoeringswet is aangescherpt om rekening te houden met kleine organisaties. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens via een motie opgeroepen om zo snel mogelijk met richtlijnen te komen.

  • Sinds vandaag zijn het privacyconvenant 3.0 en een bijgewerkte versie van de model verwerkersovereenkomst beschikbaar. Deze vervangen de vorige versies en zijn volledig in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei 2018 in werking treedt. Het privacyconvenant 3.0 bevat afspraken over het omgaan met persoonsgegevens bij het gebruik van digitale leermiddelen en toetsen. De PO-Raad is één van de initiatiefnemers van het convenant.

  • Leraren mogen alleen maar leerlinggegevens inzien die zij voor hun werk nodig hebben. Dit stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook moeten schoolbesturen zorgen dat hun leerlingadministratie- en leerlingvolgsystemen goed beveiligd zijn. De AP roept scholen op om hun werkwijze met systemen nog eens tegen het licht te houden.

  • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) start een voorlichtingscampagne voor scholen over de nieuwe Europese privacywet die vanaf 25 mei 2018 geldt. De campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ maakt mensen bewuster van hun privacyrechten en biedt scholen praktische hulp bij de naleving van de wet.

  • De PO-Raad heeft samen met de VO-raad en Kennisnet een handreiking ontwikkeld voor scholen in het funderend onderwijs over het aanstellen van een functionaris gegevensbescherming (FG). Hier was veel vraag naar bij scholen. Er wordt nog een aparte handreiking gemaakt voor samenwerkingverbanden over hoe zij een FG kunnen regelen.

  • Een groot deel van de scholen heeft een onbeveiligde website, dit is de conclusie van de Open State Foundation. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dit zorgelijk. De PO-Raad erkent het belang van het beschermen van persoonsgegevens maar plaatst wat kanttekeningen bij het onderzoek.   

  • De digitale privacytool geeft overzicht en duidelijkheid over wat samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen moeten regelen op het gebied van passend onderwijs en privacy.

  • Op 28 november heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel pseudonimisering als hamerstuk afgedaan. Dit betekent dat de wet het mogelijk maakt dat scholen een pseudoniem (keten iD) bij digitale leermiddelen kunnen toepassen. Het werken met het keten iD is een maatregel die de privacy van leerlingen bevordert. Over het gebruik van het keten iD maakt de PO-Raad nadere afspraken met betrokken leveranciers.

Pagina's