Kennistafel Effectief Leesonderwijs

Taal en rekenen zijn de fundamenten van het basisonderwijs. In de referentieniveaus is vastgelegd wat een leerling op dat gebied precies moet kennen en kunnen. De PO-Raad gelooft in het evidence informed verrijken van het taal- en rekenonderwijs. Hierbij is het van belang dat scholen toegang krijgen tot wetenschappelijk bewezen interventies.
De PO-Raad is een van de initiatiefnemers van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs. Hier werken onderwijsprofessionals en onderzoekers samen aan het verzamelen, delen en toepasbaar maken van kennis rondom effectief leesonderwijs. Zo krijgen onderwijsprofessionals meer grip krijgen op hun leesonderwijs.
Om collega schoolbesturen te ondersteunen bij het versterken van de basisvaardigheden leverden acht schoolbestuurders in 2023 een advies op. De PO-Raad roept haar leden op om met dit advies aan te slag te gaan.
Taal en rekenen zijn de fundamenten van het primair onderwijs. Om de kwaliteit van het taal- en rekenonderwijs te verbeteren, pleit de PO-raad voor een evidence-informed aanpak, waarbij wetenschappelijke inzichten worden gekoppeld aan de onderwijspraktijk. Ook dringen wij aan op hogere ambities rondom de streefniveaus en pleiten wij voor een latere selectie in het onderwijs om leerlingen beter voor te bereiden op hun toekomst.
Een duurzame en structurele aanpak voor het verbeteren van de basisvaardigheden is belangrijk. Dit gaat om het vastleggen en monitoren van landelijke einddoelen en niveaus, het integreren van taal en rekenen in andere vakken, het stellen van hoge eisen aan de uitstroom van lerarenopleidingen én het zorgen voor bekwame leraren in taal- en rekenonderwijs.
Referentieniveaus beschrijven wat een leerling op het gebied van taal en rekenen moet beheersen op een bepaald moment in de schoolloopbaan. Hiermee krijgen scholen inzicht in het niveau van de leerling in elke fase van de opleiding, kunnen zij de leerling gericht helpen bij het verbeteren van de prestaties en wordt de basis gelegd voor een soepelere aansluiting tussen primair en voortgezet onderwijs.
Voor het primair onderwijs worden twee beheersingsniveaus onderscheiden:
De Referentieniveaus zijn vastgelegd in de Wet Referentieniveaus Nederlandse Taal en Rekenen en zijn van toepassing op het (speciaal) basisonderwijs en alle vormen van speciaal onderwijs, met uitzondering van zeer moeilijk lerende en meervoudig gehandicapte leerlingen (ZML en MG). Lees meer op de website van Stichting Leerplan Ontwikkeling.