Nieuws

Onderzoek toont aan: subsidie voor zij-instromers niet toereikend 

De kosten voor het aanstellen van een zij-instromer zijn significant hoger dan de subsidie die schoolbesturen ontvangen. Dit blijkt uit onderzoek dat ResearchNed, in opdracht van het ministerie van OCW, heeft uitgevoerd. De PO-Raad heeft naar aanleiding van signalen van leden al vaker aan de bel getrokken. De sectororganisatie nodigt OCW dan ook uit om het aanstellen van zij-instromers aantrekkelijker te maken.  
 

Zo blijkt dat het aanstellen van een zij-instromer gemiddeld 58.000 euro kost, en wel tot 73.000 euro kan oplopen. De subsidie bedraagt maximaal 20.000 euro per zij-instromer. De hoge kosten kunnen een belemmering zijn om een zij-instromer aan te stellen. Zonde, vindt de PO-Raad, want zij-instromers zijn hard nodig voor de aanpak van het lerarentekort. Bovendien brengen zij andere vaardigheden de school in. Dit is goed voor de diversiteit in schoolteams.   

Aanbevelingen 

Het onderzoek bevat ook een aantal aanbevelingen. Onder andere het maken van landelijke richtlijnen over studieverlof en bovenformatieve aanstellingen, de hoogte van de subsidie aanpassen of het inbedden van de zij-instroom in de reguliere lerarenopleidingen. De PO-Raad gaat graag met de minister in gesprek over concrete beleidsvoorstellen. 

Meer info? 

Lees het rapport-researchned-kosten-zij-instroom-in-het-primair-onderwijs-en-voortgezet-onderwijs-en-het-middelbaar-beroepsonderwijs.pdf (overheid.nl)

 

man voor de klas

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten