Ook coalitie vindt bezuiniging op onderwijskansenregeling zorgelijk
Tijdens het debat over passend onderwijs werd duidelijk dat de onvrede over de voorgenomen bezuiniging op de kansen van leerlingen zich niet alleen beperkt tot de oppositie. Ook de woordvoerders van coalitiepartijen NSC en VVD plaatsen vraagtekens bij deze maatregel. De komende weken moet blijken of de politieke wil er is om de bezuiniging van 177 miljoen euro daadwerkelijk te schrappen.
Bij aanvang van het debat vertolkte D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk de noodkreet van scholen dat de bezuiniging op de onderwijskansenregeling zal resulteren in een verdere toename van het aantal kinderen dat thuiszit. In reactie hierop gaf Kamerlid Aant Jelle Soepboer (NSC) in alle openheid toe dat hij het idee heeft dat de visie onder deze bezuiniging ontbreekt.
Soepboer ziet eveneens waar de bezuiniging het hardst neerslaat en houdt de deur open om tot een andere invulling te komen: ''Wij horen ook de geluiden, we zijn daar niet doof voor. En ik denk dat het heel goed is om daar nog eens met elkaar over door te praten''
Een soortgelijke reactie gaf VVD-Kamerlid Arend Kisteman. Hij vindt de voorgenomen bezuiniging zorgelijk, maar was tot irritatie van de oppositie van mening dat de discussie hierover moet worden gevoerd tijdens het debat over de voorjaarsnota.
SGP-Kamerlid Chris Stoffer markeerde mede namens de broeders van het monsterverbond, CDA, ChristenUnie en JA21, dat ze ontstemd zijn over de nieuwe bezuinigingsronde: ''Net nadat de inkt droog was van de begroting in de Eerste Kamer.''
Tien jaar passend onderwijs geen reden voor een feestje
De Kamer vindt het tweede lustrum van passend onderwijs geen reden voor een feestje. Er zitten volgens de Kamerleden nog altijd te veel leerlingen zonder passend onderwijsaanbod thuis. Ook neemt het aantal doorverwijzingen naar cluster 3 en 4 van het (voortgezet) speciaal onderwijs jaarlijks toe, houden de problemen met het leerlingenvervoer aan en worden kinderen met een beperking soms geweigerd.
Een deel van de Kamer heeft bovendien moeite met de wijze waarop het kabinet zich laat bijsturen door de Kamer, waardoor gewenste verbeteringen uitblijven. ''De Kamer wordt op dit dossier al jarenlang in haar hemd gezet'', aldus Lisa Westerveld (GL-PvdA).
In dit kader verwees PVV-Kamerlid Nico Uppelschoten naar een bijna unaniem aangenomen motie uit 2023 om doorzettingsmacht te regelen, zodat kinderen niet thuis komen te zitten als scholen en samenwerkingsverbanden er samen niet uit komen.
Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) zegde tijdens het debat toe dat ze eind dit jaar met een concrete uitwerking komt voor doorzettingsmacht. Om het aantal thuiszitters terug te dringen werkt ze gelijktijdig aan de Wet Ruimte voor Maatwerk.
Verdeeldheid over de ambitie van inclusiever onderwijs
De Kamer is verdeeld over inclusief onderwijs. De PVV ''gelooft niet in een systeem dat uitgaat van abstracte idealen, maar een systeem dat werkt in de praktijk''. En NSC maakt zich zorgen over de positie van het gespecialiseerd onderwijs.
De staatssecretaris heeft toegezegd te verkennen of de bekostiging die wordt toegepast op cluster 1 en 2 ook kan worden doorgetrokken naar cluster 3 en 4, zodat de continuïteit van dit onderwijs ook bij minder leerlingen kan worden gewaarborgd.
Een deel van de oppositie hekelt juist de snelheid waarmee dit kabinet invulling geeft aan de beweging richting inclusief onderwijs. Zo benadrukte Lisa Westerveld (GL-PvdA) dat de kosten van de werkagenda ondanks een in 2023 aangenomen motie nog steeds niet in kaart zijn gebracht. Ook op dit punt heeft de staatssecretaris toegezegd er snel bij de Kamer op terug te komen.
Geen extra eisen voor inclusieve onderwijshuisvesting
In reactie op een vraag van GL-PvdA moest de staatssecretaris toegeven dat er niet kan worden voldaan aan Europese richtlijnen voor de toegankelijkheid van schoolgebouwen: ''Hogere eisen zullen leiden tot extra kosten voor gemeenten en schoolbesturen, en hier is op dit moment geen financiële dekking voor.''
Binnenkort volgt er naar aanleiding van dit debat nog een tweeminutendebat. Hier kunnen Kamerleden moties over passend onderwijs indienen.
De PO-Raad deelt de zorgen uit de sector en politiek over het groeiende aantal leerlingen dat niet naar school gaat. Wij organiseren dit najaar daarom een ledenpeiling, waarin we schoolorganisaties vragen wat zij nodig hebben om te voorkomen dat kinderen thuis komen te zitten of om ervoor te zorgen dat kinderen weer naar school gaan.