Nieuws

Einde coronapandemie; Sluit de periode bewust af

Na 3 jaar is er officieel een eind gekomen aan de coronapandemie. Het kabinet heeft op 10 maart besloten het advies van het OMT hiertoe over te nemen. De huidige varianten van het virus zijn sluimerend in de samenleving aanwezig en de gevolgen van besmettingen nemen af. Voor corona gelden voortaan de generieke adviezen die ook van toepassing zijn op andere luchtweginfecties. Dat zijn de algemene adviezen over handen wassen, niezen in de elleboog en thuisblijven als je ziek bent.  

Het kabinet heeft het OMT-advies overgenomen om te stoppen met de distributie van zelftesten aan het onderwijs. Dit betekent concreet dat scholen tot woensdag 15 maart 11:00 uur nog zelftesten kunnen aanvragen en daarna niet meer. 

Wij adviseren schoolorganisaties om expliciet stil te staan bij het einde van de pandemie, zodat we de goede dingen die we geleerd hebben, vast kunnen houden. Het afsluiten van deze periode kan op verschillende manieren: organiseer bijvoorbeeld een mentale check out waarbij medewerkers ruimte krijgen om hun ervaringen met elkaar te delen en tijd te nemen voor reflectie. Neem vooral de geleerde coronalessen mee in de strategische koers van de organisatie.  

Ledendenktank 

Dit advies komt voort uit een afsluitend overleg van de corona ledendenktank van de PO-Raad. De denktank heeft onlangs besloten niet meer op structurele basis bij elkaar te komen. Gezien de ontwikkelingen gaan we ervan uit dat de ledendenktank niet meer nodig is. Mocht dat wel weer het geval zijn, kan er snel opgeschaald worden.  

De ledendenktank corona is in 2020 opgericht om de uitvoerbaarheid van mogelijke nieuwe maatregelen en/of continuering van huidige maatregelen af te stemmen. De inbreng van de ledendenktank is voor de sector en voor de PO-Raad heel waardevol geweest in overleggen met OCW. Ook hebben we hierdoor als onderwijssector met herstelplannen en lange termijn coronaplannen voorgelopen op andere sectoren.  

Afbeelding banner corona

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten