Nieuws

Gevolgen van veranderd testbeleid

Vanaf nu geldt het advies om ook kinderen onder de twaalf jaar, met klachten die kunnen wijzen op het coronavirus, te laten testen. Vooralsnog verandert er niets aan de protocollen, en advisering vanuit de Rijksoverheid, ook niet met betrekking tot het toelaten van kinderen met klachten, in de school. Zodra meer informatie beschikbaar is, lees je dat op deze site.

Het kabinet heeft op 31 december 2020 het testbeleid van kinderen tot en met twaalf jaar aangepast (zie bericht). De PO-Raad weet dat dit de nodige vragen oproept bij scholen en schoolbesturen. De sectororganisatie heeft gevraagd om duidelijkheid over het beleid t.a.v. geteste kinderen (die nog geen uitslag hebben). De PO-Raad verwacht dit deze week. Ook volgt waarschijnlijk later deze week meer informatie van de Rijksoverheid naar de besmettelijkheid van de zogenaamde ‘VK-variant’. Een ander onderwerp van gesprek vormt de vaccinatiestrategie van het Rijk en het (na 18 januari) heropenen van de scholen. Begin volgende week valt hier een besluit over en op 12 januari wordt hierover gecommuniceerd in een persconferentie.

Volgens de huidige richtlijnen mogen kinderen op de basisschool met een neusverkoudheid naar de noodopvang op school en buitenschoolse opvang als zij geen koorts hebben. En kinderen van 0 tot 4 jaar mogen met een neusverkoudheid naar het kinderdagverblijf of gastouderopvang als zij geen koorts hebben.

Vervolg

Uiteraard houdt de PO-Raad vinger aan de pols en is in continu contact met haar leden, die de PO-Raad intensief op de hoogte houden van ontwikkelingen, vragen en beslissingen die zij moeten nemen in deze tijd. Zodra er meer informatie is, wordt dit zo snel mogelijk gepubliceerd en verwerkt in de protocollen en richtlijnen. Hou de website van de PO-Raad en van lesopafstand.nl in de gaten.

De PO-Raad wil dat de scholen zo snel mogelijk weer open gaan, mits dit verantwoord is. We dringen daarom aan om snel duidelijkheid te krijgen over wat de effecten zijn van de nieuwe variant van het virus en welke maatregelen nodig zijn om de scholen veilig te heropenen. Ook hierover en over andere ontwikkelingen blijven we continu in gesprek met verschillende partijen. Op dinsdag 12 januari a.s. staat er een persconferentie gepland over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De PO-Raad volgt deze en bericht naderhand over onderwijs-gerelateerd nieuws.