Nieuws

Kabinet sluit scholen, late besluitvorming zorgt voor onrust

Het kabinet heeft besloten dat scholen hun deuren moeten sluiten vanaf uiterlijk dinsdag 21 december. Van scholen wordt verwacht dat ze noodopvang regelen voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kwetsbare leerlingen. Scholen hoeven geen afstandsonderwijs te organiseren. De PO-Raad vindt dat de late besluitvorming onnodig veel onrust met zich meebrengt voor scholen, onderwijspersoneel, ouders en leerlingen.  

Voorzitter van de PO-Raad Freddy Weima: ,,Het beleid van het kabinet stuit bij de scholen echt op onbegrip. Het water staat scholen en onderwijspersoneel aan de lippen. Bij heldere en tijdige besluitvorming was het mogelijk geweest alles goed te regelen. Daar drongen wij vorige week op aan. Scholen zetten zich in om de noodopvang te organiseren voor kwetsbare kinderen en voor kinderen waarvan ouders een cruciaal beroep hebben, omdat we weten hoe belangrijk dit is. Maar van scholen kan niet het onmogelijke worden verwacht.” 

Gespecialiseerd onderwijs 

De scholensluiting geldt niet voor het voortgezet speciaal onderwijs maar wel voor het speciaal (basis) onderwijs. Omdat daar wordt gewerkt met vaak kwetsbare kinderen betekent dit in de praktijk veelal dat onderwijspersoneel in deze sectoren komende week aan het werk zal zijn op school. Weima: ,,Ik heb ontzettend veel respect voor het gespecialiseerd en residentieel onderwijs, waar ook in de vorige lockdowns feitelijk vrijwel continu onderwijs is verzorgd voor extra kwetsbare leerlingen.”   

De belangrijkste punten uit het kabinetsbesluit:  

  • Scholen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs geven vanaf uiterlijk dinsdag 21 december geen fysiek les op school.  
  • Scholen hoeven geen onderwijs op afstand te organiseren. Van scholen wordt verwacht dat zij noodopvang regelen voor leerlingen van ouders met een cruciaal beroep (minimaal 1 ouder) en voor kwetsbare kinderen. Het kabinet roept ouders op alleen gebruik te maken van de noodopvang als het echt niet anders kan.  
  • De bso sluit eveneens uiterlijk dinsdag 21 december de deuren. De bso gaat in principe na de kerstdagen weer open. 
  • Het kabinet roept ouders op om kinderen zoveel mogelijk in de thuisbubbel te houden, de week voor kerst. 

Veelgestelde vragen en protocollen 

Veelgestelde vragen en antwoorden worden zo snel mogelijk geplaatst op lesopafstand.nl. Daar vind je nu al een actuele versie van de protocollen.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten