Nieuws

Kabinet verlengt crisismaatregelen tot en met 28 april

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet op 31 maart bekend gemaakt. Dat wil zeggen dat alle huidige activiteiten inclusief de noodopvang en de opvang van kwetsbare leerlingen doorlopen tot en met 28 april. Die datum valt midden in de meivakantie, dus leerlingen gaan tot en met die vakantie niet naar school, aldus premier Mark Rutte.

Met betrekking tot de meivakantie schijft OCW op 31 maart in een Corona Onderwijsbulletin: “Ondanks de uitzonderlijke situatie waar we momenteel in verkeren gaat de door de school aangehouden meivakantie door. Een tijd waarin kinderen vrije tijd hebben en ook leraren vrij zijn.” En: “Om de noodopvang in deze uitzonderlijke situatie te kunnen continueren tot in elk geval 28 april - en mogelijk langer - zullen de onderwijs- en de kinderopvangsector samen met OCW en SZW de tijd tot eind april gebruiken om samen na te denken over scenario’s met betrekking tot de opvang tijdens de meivakantie.”

De minister-president vertelde verder dat we na 28 april nog niet meteen terug gaan naar de normale situatie. We moeten in de meivakantie ook nog zoveel mogelijk binnen blijven. Een week voor 28 april zal het kabinet de situatie bekijken en horen we hoe het verder gaat na 28 april en na de meivakantie. Rutte sprak ook zijn bewondering uit voor het aanpassingsvermogen van scholen en ouders. “Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle”, aldus de premier.

De PO-Raad vindt het goed dat er nu, de door de sector gewenste, duidelijkheid is. Er is de afgelopen weken in het primair onderwijs keihard gewerkt aan het verzorgen van afstandsonderwijs (al dan niet digitaal), het samen met de kinderopvang opvangen van kinderen van ouders met vitale beroepen en de speciale aandacht voor de kwetsbare leerlingen, waar we samen met gemeenten voor proberen te zorgen. Hier gaan we dus in ieder geval tot aan de meivakantie mee door. We houden een vinger aan de pols en blijven met de betrokken partijen bespreken welke oplossingen er zijn om alle kinderen goed te kunnen blijven begeleiden.