Nieuws

Kwart tot een derde van de leerlingenpopulatie naar noodopvang tijdens scholensluiting

Veel leerlingen maakten gebruik van de noodopvang tijdens de scholensluiting in december en januari, dat blijkt uit het maandelijkse peilingsonderzoek van onderzoeksbureau Oberon in opdracht van het ministerie van OCW.

Op vrijwel alle scholen konden leerlingen in een kwetsbare positie (95%) en leerlingen met ouders met een cruciaal beroep (93%) naar school tijdens de lockdown. Waar dit niet lukte, kwam dit doordat personeel kampte met corona-gerelateerde klachten.

Leerlingen buiten beeld

Op één op de twintig scholen lukte het niet om contact te krijgen met leerling of ouders. Tijdens de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020, waren veel meer leerlingen buiten beeld. Op scholen met verhoudingsgewijs meer leerlingen met een onderwijsachterstand ligt dit percentage hoger. In de helft van de gevallen hebben scholen een melding gemaakt bij leerplicht als het niet lukte contact te maken met de leerling of ouder.

Speciaal (basis) onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

In het speciaal basisonderwijs was 16% van de scholen volledig open tijdens de lockdown, in het speciaal onderwijs was dit ongeveer een derde van de scholen. In het voortgezet speciaal onderwijs waren 40% van de scholen volledig open, de overige 60% van de vso-scholen was deels open voor examenleerlingen, kwetsbare leerlingen en voor leerlingen met ouders in een cruciaal beroep.