Nieuws

Platform Bouwstenen voor Sociaal gaat regionaal

Bouwstenen, landelijk platform voor maatschappelijk vastgoed, gaat vanaf nu ook regionaal aan de slag. De PO-Raad, VO-Raad en de VNG ondersteunen dit initiatief.

Tot nu toe organiseerde Bouwstenen haar activiteiten vooral op landelijke schaal. Vastgoedmanagers, professionals, juristen en financiële experts bij gemeenten en scholen wisselen binnen dit platform kennis en ervaring uit en ontwikkelen al werkende weg praktische tools.

Juiste investeringen in onderwijsgebouwen

Gertjan van Midden van de PO-Raad is enthousiast: ,,Dit is precies wat we nodig hebben, ook voor het onderwijs. Komende jaren moeten er naar verwachting miljarden euro’s geïnvesteerd worden om de onderwijsgebouwen op orde te krijgen. Dat geld kun je maar één keer uitgeven. Je hoeft als schoolbestuur niet alle kennis zelf in huis te hebben, maar je moet als opdrachtgever wel weten waar je voor staat en de goede vragen kunnen stellen. Je moet ook anderen, waaronder financiers, kunnen overtuigen dat je de juiste investering doet.” 

Professionaliseringsslag

Jan Kappers, hoofd van de gemeentelijke vastgoedafdeling in Haarlem (en als docent verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate), draait al vanaf het begin mee in het Bouwstenen-netwerk: ,,We zien dat gemeenten afgelopen jaren stevige slagen hebben gemaakt in het professionaliseren van het vastgoedmanagement. We hebben veel kennis te delen, maar willen ook kennis ophalen, zodat we tools kunnen ontwikkelen waarmee het hele werkveld vooruit kan; gemeenten én scholen. Om samen te werken moet je elkaar kunnen verstaan. Uiteindelijk werken we aan dezelfde zaak. Goede gebouwen voor onderwijs of andere publieke functie en tevreden gebruikers.”  

Ontwikkelend netwerk

Ingrid de Moel, directeur Bouwstenen: ,,Afgelopen jaren zijn we steeds meer een ontwikkelend netwerk geworden, waarin partijen elkaar vooruit helpen. Dat het vak zich afspeelt in een publieke omgeving, maakt het leuk, maar tegelijkertijd ook lastig. Als er iets mis gaat, zijn er veel ogen op je gericht. Je moet echt wel wat in huis hebben om het maatschappelijk vastgoed goed en doelmatig te beheren. Zeker als je meerdere panden in beheer hebt.”

Meer informatie

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten