Nieuws

PO-Raad in Telegraaf: 'Fuseren basisscholen moet stuk makkelijker'

Dagblad de Telegraaf besteedt vanochtend aandacht aan ons pleidooi om de fusietoets af te schaffen en de regelgeving rondom samenwerkingsscholen te vergemakkelijken. Op die manier zouden basisscholen meer het hoofd kunnen bieden aan het dalende aantal leerlingen. ,,De angst in Den Haag is dat het leerfabrieken worden, zoals we in het MBO hebben gezien. Maar dat is echt niet zo in het basisonderwijs, daar gaat het soms over duizend kinderen op tien verschillende locaties.'', aldus PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten in de krant.

Aan het woord komt ook schoolbestuurder René van Harten van de Stichting Lek en Ijssel in Ijsselstein. Hij legt uit hoe hij een aantal van zijn scholen, di in hun voortbestaan werden bedreigd, wilde redden door te fuseren. De fusietoetscommissie adviseerde op basis van een rare regel negatief. Gelukkig voor de scholen legde staatssecretaris Dekker dat advies naast zich neer en ging de fusie toch. Van Harten: ,,Die fusietoets zit het basisonderwijs in de weg als we kijken naar de dalende leerlingenaantallen.'' 

Staatssecretaris Dekker heeft aan de Telegraaf laten weten dat hij ook inziet dat samenwerking goed is tegen krimp en dat hij daarom gaat kijken of de fusietoets in de huidige vorm nog houdbaar is. Hij hoopt snel met duidelijkheid over de regel te kunnen komen.