Nieuws

Quarantaineregels versoepeld voor leerlingen in po en v(s)o 

Leerlingen in het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon en zij geen klachten hebben. Dat heeft het kabinet vandaag bekendgemaakt in de persconferentie. Klassen gaan dus niet meer in quarantaine als er drie of meer besmettingen in de klas zijn. De PO-Raad is blij met deze versoepeling van de quarantainemaatregelen.  

Voorzitter van de PO-Raad, Freddy Weima: ,,We zagen dat de onderwijskwaliteit en continuïteit van het onderwijs ernstig onder druk kwamen te staan als gevolg van de huidige quarantainemaatregelen. De afgelopen weken moesten ontzettend veel klassen naar huis. Dat vraagt veel van leerlingen, ouders en van onderwijspersoneel. Het blijft een organisatorische puzzel voor schoolteams vanwege hoge besmettingscijfers. Maar met de versoepeling van de regels kunnen weer meer kinderen naar school samen met klasgenoten, we weten hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling. Tegelijkertijd moeten we oog houden voor de zorgen die er zijn onder onderwijspersoneel.” 

Belangrijkste veranderingen:  

  • De nieuwe quarantaineregels gelden vanaf woensdag 26 januari voor een periode van zes weken. Na drie weken volgt een evaluatiemoment waarbij het OMT en kabinet kijken naar het effect van de nieuwe quarantaineregels. 

  • Leerlingen in het po en v(s)o blijven alleen thuis als zij positief getest zijn op het coronavirus, ziek zijn of klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus. Als leerlingen milde klachten hebben en een negatieve zelftest dan mogen ze ook naar school.

  • Leerlingen in het po en v(s)o die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus hoeven niet in quarantaine, tenzij zij klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus. Als leerlingen milde klachten hebben en een negatieve zelftest dan mogen ze ook naar school.

  • Bij drie of meer besmettingen in de klas, hoeft de gehele klas niet meer in quarantaine. Alleen de leerlingen die besmet zijn met het coronavirus blijven thuis.  

  • Het is belangrijk voor leerlingen dat zij zich regelmatig testen door middel van een zelftest. Dringend advies voor leerlingen (vanaf groep 6) om dit twee keer per week te doen. 

  • Omdat de quarantaineregels morgen al ingaan, mogen klassen die momenteel in quarantaine zitten vanwege de aanpassing van de regels meteen weer naar school. Per situatie is verschillend of dit organisatorisch haalbaar is, soms lukt dit bijvoorbeeld niet door ziekte van onderwijspersoneel.   

  • Het blijft belangrijk de basismaatregelen, zoals regelmatig handen wassen en goed ventileren, na te blijven leven. Ook in de school.  

  • Vanavond wordt de Tweede Kamer via een brief geïnformeerd over quarantaineregels voor mensen in cruciale beroepen. De PO-Raad vult deze informatie later aan.  

  • De lokale GGD kan altijd aanvullende adviezen geven aan een school, bijvoorbeeld in het geval over een grote cluster van besmettingen met het coronavirus op een school. De maatregelen gaan morgen in, maar de GGD heeft tijd nodig bij het aanpassen van de nieuwe richtlijnen. Hierdoor kan het zijn dat advies van de GGD in de komende dagen anders is dan de actuele berichtgeving van de persconferentie en op Rijksoverheid.nl 

Protocollen
De PO-Raad past de protocollen zo snel mogelijk aan in navolging van publicatie van het servicedocument van OCW. Na afstemming met de vakbonden en ouderorganisaties worden de protocollen gepubliceerd op lesopafstand.nl. We houden je hiervan via de website op de hoogte.  
Les op afstand