Nieuws

School mag niet langer zelf meivakantie inplannen

Scholen die niet één maar twee weken meivakantie willen inplannen, moeten daarvoor zoveel mogelijk dezelfde weken aanhouden. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat daarvoor vanaf komend schooljaar adviseren welke tweede week zij vrij kunnen geven. 'Mocht dit niet voldoende effect hebben, dan zal ik voor scholen die een tweede meivakantie willen inplannen een vaste week wettelijk vaststellen', zo schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker komt met zijn plan omdat wisselende meivakantieweken ouders in de problemen kunnen brengen wanneer zij kinderen hebben op verschillende scholen en tegelijkertijd werk en zorg combineren. Dit geldt voor 7 procent van de ouders met zowel een kind op de basisschool als op de middelbare school.

De PO-Raad vindt deze inmenging in het onderwijs zeer ongewenst. Het onderwijs zit hier niet op te wachten. Steeds meer scholen bekijken met ouders hoe zij in het belang van de kinderen juist flexibeler onderwijs kunnen geven en flexibel met vakanties kunnen omgaan. Door de meivakantie zo goed als helemaal vast te leggen, gaan we niet vooruit, maar doen we weer een stap terug, aldus de PO-Raad.

Diverse media, waaronder ANP, NOS en Dagblad van het Noorden, besteedden aandacht aan dit onderwerp en de reactie van de PO-Raad.