Nieuws

Tweede Kamer: Onderzoek voorrang testen leraren

Minister Hugo de Jonge (VWS) gaat met de GGD’en onderzoeken of onderwijzend personeel voorrang kan krijgen bij het testen op corona. De Tweede Kamer heeft hiervoor vandaag een motie aangenomen. De Kamer schaart zich daarmee achter het pleidooi van de PO-Raad eerder deze week.

Door beperkte testcapaciteit duurt het nu soms twee tot vier dagen voordat een leraar die zich laat testen, bijvoorbeeld vanwege een lichte verkoudheid, de uitslag heeft. In die periode mag hij of zij niet naar school, en worden klassen noodgedwongen naar huis gestuurd. De onderwijsbonden, PO-Raad en VO-raad en andere sociale partners* riepen minister De Jonge daarom eerder deze week op voorrang te verlenen aan onderwijspersoneel.

Voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten: ,,In het primair onderwijs speelt het lerarentekort ook een belangrijke rol. Vervangers zijn niet te vinden, waardoor scholen op deze manier onnodig leraren moeten missen. Dat kan niet. Onderwijzend personeel moet zich daarom versneld kunnen laten testen, waardoor zij bij een negatieve coronatest weer voor de klas kunnen staan.''

Naast onderwijspersoneel wil de Kamer ook andere mensen met een vitaal beroep als zorgmedewerkers en politieagenten voorrang geven.

*AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOV) en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), MBO Raad, VO-raad en PO-Raad.