Nieuws

Versoepeling coronaregels: niet meer automatisch hele klas in quarantaine bij één besmetting 

Het kabinet heeft besloten de coronaregels voor het onderwijs te versoepelen. Vanaf 20 september is het niet meer nodig dat de hele klas in quarantaine gaat vanaf bij één besmetting. Het kabinet volgt hierin het advies van het OMT. De PO-Raad is blij dat dat de regels op een veilige manier versoepeld kunnen worden en dat zo veel mogelijk kinderen onderwijs kunnen volgen op school. De GGD adviseert op basis van maatwerk welke quarantainemaatregelen er nodig zijn bij een coronabesmetting op school.

,,De afgelopen weken waren uitdagend voor heel veel scholen, ouders en leerlingen’’, zegt Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad. “Al direct bij de start van het nieuwe schooljaar kwamen klassen weer regelmatig thuis te zitten bij een besmette leerling. Het is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen dat zij les krijgen op school, samen met hun klasgenoten. Ook bij schoolteams en ouders hoorden we steeds vaker dat de rek eruit was.’’ 

GGD adviseert over quarantaine klas 

Als een leerling besmet is met het coronavirus worden niet alle kinderen in de klas aangemerkt als nauw contact. Daardoor hoeft niet de gehele klas in quarantaine. De school gaat hierover in overleg met de GGD. De GGD besluit wie tot nauw contact gerekend moet worden en adviseert op basis van maatwerk of het nodig is dat de klas, een aantal leerlingen of alleen de besmette leerling in quarantaine gaat.  Weima:,,Het is goed dat de GGD hier het voortouw in neemt en besluit welke quarantainemaatregelen nodig zijn. Een werkbare situatie voor scholen is van groot belang. Als leraar of schoolleider kun je immers moeilijk bepalen wat nu precies teveel contact is.’’  

Het ministerie van OCW stelt samen met het RIVM praktische richtlijnen op die zo snel mogelijk worden gecommuniceerd middels een nieuw servicedocument. De PO-Raad vertaalt deze in overleg met de sociale partners in geactualiseerde protocollen.  

Het nieuwe servicedocument corona van het ministerie van OCW wordt verwacht voor 20 september. De PO-Raad gaat bij publicatie meteen aan de slag met het aanpassen van de protocollen. Zowel het servicedocument als de nieuwe protocollen worden op lesopafstand.nl geplaatst. Het ministerie van OCW heeft al wel een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over de versoepelingen opgesteld.

Preventief testen 

Het advies om regelmatig preventieve zelftesten in te zetten voor niet immune personeelsleden in po, so en vso en leerlingen in het vso blijft gelden.  

Mondkapjes 

In het voortgezet (speciaal) onderwijs vervalt de mondkapjesplicht vanaf 25 september. Vanaf dan is het ook niet meer nodig om 1,5 meter afstand te houden in het vso. Mondkapjes moeten nog wel gedragen worden in het leerlingenvervoer en openbaar vervoer.  

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten