Nieuws

Volkskrant: 'De beste plek om scholen te vergelijken is scholenopdekaart.nl'

Het maakt veel uit naar welke school een kind gaat, concludeerde de Onderwijsinspectie in de Staat van het Onderwijs. Kinderen met een vergelijkbare intelligentie eindigen op de ene basisschool met een hoger schooladvies dan op een andere. Maar hoe kies je de juiste school voor je kind? De Volkskrant geeft ouders drie adviezen. 

De eerste tip: Ga naar een vergelijkingssite. De beste plek om informatie over scholen te vinden, is volgens de Volkskrant scholenopdekaart.nl, een vergelijkingssite waarop de schoolbesturen een 'brij' aan cijfers en grafieken publiceren. Ook verwijst de website naar het meest recente rapport van de Onderwijsinspectie.

Scholen op de kaart is een initiatief van de PO-Raad en VO-raad. Alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland hebben hier een eigen pagina, waar zowel informatie vanuit DUO wordt geplaatst, maar ook door de scholen zelf. 

Niet alleen naar eindtoets kijken

Daarnaast adviseert de Volkskrant ouders niet alleen naar resultaten van de school op de eindtoets te kijken, want 'die kunnen best betekenen dat een basisschool gewoon in een chique wijk vol hoogopgeleide ouders zit.' Om die reden wordt de gemiddelde eindtoetsscore van een school op Scholen op de kaart vergeleken met het gemiddelde van scholen met een vergelijkbare leerlingpopulatie.

Tot slot geeft de krant ouders als tip om leerkrachten en leerlingen te vragen hoe vaak er binnen de school feedback wordt gevraagd en gegeven. 

Lees het artikel 'Zo kiest u de perfecte school voor uw kind' in de Volkskrant

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten