Nieuws

Week van de lentekriebels: Wij hebben vertrouwen in de professionaliteit van scholen

De PO-Raad heeft grote waardering voor de manier waarop scholen omgaan met relationele en seksuele vorming. Onderwijsprofessionals geven met zorg en toewijding invulling aan een belangrijk en gevoelig thema – altijd passend bij de leeftijd van hun leerlingen, afgestemd op hun schoolvisie en in nauwe afstemming met ouders. 

De juridische stap die Rutgers deze week zet tegen stichting Civitas Christiana is wat ons betreft een belangrijk signaal. Desinformatie en verdachtmakingen mogen geen plek krijgen in het publieke debat over onderwijs. Scholen moeten hun werk kunnen doen in een veilige, respectvolle omgeving, zonder druk van buitenaf. 

Vast onderdeel curriculum 

Relationele en seksuele vorming is een vast onderdeel van het curriculum. Maar het gaat om meer dan een wettelijke verplichting: het is een essentieel thema voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Scholen helpen leerlingen om weerbaar te zijn, hun grenzen te leren kennen, en met respect om te gaan met anderen. Daarmee draagt deze vorming bij aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, het bevorderen van (online) veiligheid en het versterken van sociale veiligheid in brede zin. 

Week van de Lentekriebels 

De Week van de Lentekriebels start op 31 maart en is voor veel scholen een goed moment om hier extra aandacht aan te besteden. Maar het blijft niet bij één week. We zien dat scholen dit thema structureel onderdeel maken van hun onderwijs, en ondersteunen scholen hierbij via de Gezonde School-aanpak. Daarmee zetten ze relationele en seksuele vorming stevig en verantwoord neer in hun beleid en praktijk. 

Vertrouwen in de professionals 

We hebben vertrouwen in de professionaliteit van scholen om dit op een inclusieve, zorgvuldige en doordachte manier te doen. Juist omdat dit onderwerp raakt aan persoonlijke, culturele en maatschappelijke waarden, vragen keuzes om aandacht en afstemming. Scholen doen dit dagelijks, in samenwerking met ouders en met oog voor de diversiteit binnen hun schoolgemeenschap.  

Tegelijk begrijpen we dat er soms onrust kan ontstaan. Daarom wijzen we scholen graag op de beschikbare ondersteuning. Wie vragen heeft of druk ervaart, kan bijvoorbeeld terecht bij het Adviespunt van Stichting School en Veiligheid.  

onderwij

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten