Stel: Een stafmedewerker van een schoolbestuur belt je op. Hij heeft een lerares in dienst die ziek thuis zit én zwanger is. Hij wil weten wat voor gevolgen dit heeft voor haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Even later mailt een ander bestuur je met de vraag of er landelijke criteria of overwegingen zijn die leiden tot vervanging c.q. vergaande aanpassing/renovatie van schoolgebouwen. Ben jij iemand die graag tot de bodem uitzoekt hoe het onderwijsrecht in elkaar steekt en wil je onze leden en collega’s wegwijs maken in de wirwar van wetten en regels binnen het onderwijs? Dan zijn wij op zoek naar jou!  

Vanwege pensionering van één van onze collega’s zijn we op zoek naar een juridisch adviseur met hart voor het onderwijs voor de Helpdesk van de PO-Raad en de VO-raad.

Schoolbesturen die zijn aangesloten bij de PO-Raad of de VO-raad kunnen met vragen over onderwijs- en werkgeverszaken terecht bij de helpdesk. De helpdesk is voor leden het eerste aanspreekpunt. De vragen die worden gesteld hebben betrekking op wet- en regelgeving op het gebied van o.a. arbeidsrecht en de cao’s voor primair en voortgezet onderwijs, medezeggenschap, governance, sociale zekerheid, huisvesting en bekostiging van het primair en voortgezet onderwijs. De helpdesk van de PO-Raad en de VO-raad wordt bemenst door een klein team van deskundige juridisch adviseurs.

Takenpakket juridisch adviseur Helpdesk

 • Je adviseert de schoolbesturen (de leden van de PO-Raad en VO-raad) per e-mail en telefonisch n.a.v. een hulpvraag over bijvoorbeeld de cao PO, cao VO, verwijdering van een leerling of huisvestingsvraagstukken;
 • Je volgt de wet- en regelgeving op de voet en ook de beleidsmatige ontwikkelingen in het onderwijs. Je bent daardoor altijd in staat om de laatste ontwikkelingen mee te nemen in jouw adviezen naar de leden.
 • Intern adviseer je de beleidsadviseurs, vanuit de vele contacten met de leden. Daarin heb je een signalerende en attenderende rol. Je signaleert tegen welke knelpunten de schoolbesturen aanlopen. Daarnaast adviseer en informeer je beleidsadviseurs met jouw kennis over de actuele wet- en regelgeving over (juridische) aangelegenheden.
 • Je onderscheidt hoofd- en bijzaken en benadert vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken;
 • Hiernaast ben je gezamenlijk met jouw collega-juristen en de afdeling communicatie verantwoordelijk voor het actueel houden van de websites, zodat de leden te allen tijde juist en volledig worden geïnformeerd.
 • Tevens schrijf je mee aan (juridische) artikelen en veelgestelde vragen en antwoorden op de websites van de raden en doe je voorstellen voor de verbetering van de dienstverlening aan leden. Daarmee lever je een actieve bijdrage aan de informatievoorziening richting de leden.

Functie-eisen

 • Een (afgeronde) universitaire opleiding Nederlands Recht of HBO Rechten;
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving in het onderwijs, meer specifiek arbeidsrecht en onderwijsrecht. Ervaring met arbeidsrechtelijke advisering van werkgevers binnen het onderwijs is een pre;
 • Kwaliteiten die jou omschrijven zijn: onderzoekend, gedisciplineerd, nauwkeurig, kwaliteitsbewust, empathisch, klantvriendelijke dienstverlenende instelling en collegiaal;
 • Attitude van luisteren en doorvragen;
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift;
 • Pré’s zijn: kennis van het sociale zekerheidsrecht, een onderwijsachtergrond en politieke sensitiviteit;
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring.

Wij bieden

 • Een klein en informeel team van twee collega-juristen bij de juridische Helpdesk en vier juridisch beleidsadviseurs;
 • Een goede werksfeer, waar kwaliteit leveren en collegialiteit hoog in het vaandel staan;
 • Een fulltime dienstverband van 38 uur per week (32 uur is bespreekbaar);
 • Een dienstverband bij de PO-Raad, maar een deel van je werkzaamheden voer je uit voor de VO-raad;
 • Een dienstverband voor een jaar met uitzicht op vast.

De PO-Raad volgt de CAO Nederlandse Universiteiten. Het salaris bedraagt maximaal  € 4.978,- bruto per maand op basis van 38 uur per week (schaal 11) en er is een eindejaarsuitkering van 8,3%. Er is ook een mogelijkheid om gebruik te maken van een compensatieregeling voor extra vakantiedagen. Inschaling is afhankelijk van je opleiding, kennis en ervaring.

Organisatieprofiel

De PO-Raad en VO-raad zijn de verenigingen voor schoolbesturen en hun scholen in het primair en voortgezet onderwijs. De raden behartigen de belangen van de sectoren bij overheid, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarnaast bevorderen de raden de kwaliteit van het onderwijs. De raden voeren overleg met werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden van werknemers in de twee sectoren.

De interne organisatiecultuur is professioneel en informeel, waar kwaliteit voorop staat.

Meer weten en solliciteren

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Marlies van den Bel (domeinregisseur Werkgeverszaken) via telefoonnummer
06-46 18 34 52 of met Marjolein Weltevrede (coördinator Helpdesk) via telefoonnummer 06-12 13 86 74. Solliciteren kan tot en met 9 maart 2020. Stuur jouw motivatiebrief en CV naar vacature@poraad.nl.

De sollicitatieprocedure bestaat uit twee gesprekken. De eerste ronde gesprekken zal plaatsvinden op 16 maart 2020 tussen 13.00 en 17.00 uur. Het tweede gesprek, waar het oplossen van een casus onderdeel vanuit maakt, zal plaatsvinden op 23 maart 2020 van 13.00 tot 16.00 uur.

Trefwoorden