Samenwerken aan lerende organisaties
Hoe zorg je ervoor dat je bestuur en je scholen lerende organisaties worden? In een lerende organisatie wordt systematisch en onderbouwd gewerkt aan onderwijskwaliteit en heerst een fijn leer- en werkklimaat. In dit leertraject leer je als duo (of drietal) van bestuurder en beleidsadviseur(s) en/of hr-adviseur hoe je een cultuur en structuur kunt bevorderen waarin op alle niveaus van en met elkaar wordt geleerd. Je krijgt praktische handreikingen die je direct in de praktijk kunt brengen.
Voor wie?
Bestuurders en beleidsadviseurs. Je neemt deel als duo of trio van een bestuurder en beleidsadviseur(s) (bv adviseur Kwaliteit & Innovatie of HR-adviseur) uit één bestuursorganisatie. Samen kun je ervoor zorgen dat zaken echt veranderen of verbeteren binnen je organisatie. Ieder vanuit de eigen rol, taak of specialisme. Tijdens een van de bijeenkomsten wordt ook de schoolleider van jouw organisatie uitgenodigd.
Waarom deelnemen?
- Gezamenlijke visie op lerende organisaties. Je weet hoe ieder vanuit zijn eigen rol scholen kunnen stimuleren en ondersteunen bij de doorontwikkeling naar lerende organisaties.
- Zicht op hoe je strategisch HR kunt inzetten om organisatiedoelen en aantrekkelijk werkgeverschap te realiseren.
- Je hebt je eigen leiderschap en onderzoekend vermogen ontwikkeld en kan evidence-informed werken op school- en bestuursniveau bevorderen. Je kan het leren in scholen en tussen scholen bevorderen en expertise (binnen en buiten je stichting) optimaal benutten
- Je hebt een netwerk van collega-bestuurders en beleidsadviseurs op het gebied van lerende organisaties.
Wat houdt het leertraject in?
Als bestuurder en beleidsadviseur sta je samen voor de opgave om de organisatiestructuur en -cultuur zo in te richten dat scholen duurzaam en systematisch hun onderwijskwaliteit verbeteren. Tegelijkertijd merk je dagelijkse de gevolgen van het lerarentekort en wil je een aantrekkelijk leer- en werkklimaat creëren voor leraren en schoolleiders. De ontwikkeling naar een lerende organisatie draagt hieraan bij. In stafbureaus en scholen die als lerende organisaties functioneren wordt duurzaam en onderbouwd gewerkt aan onderwijskwaliteit en innovaties en heerst een positief, op eigenaarschap gericht leer- en werkklimaat, waar schoolleiders en leraren graag (blijven) werken.
Tijdens dit leertraject leer je hoe je als duo (of trio) en vanuit je eigen rol, de ontwikkeling naar een lerende organisatie kunt bevorderen.
Tussen de bijeenkomsten door breng je het geleerde in de praktijk in je eigen organisatie. Je krijgt opdrachten mee die je grotendeels kunt uitvoeren binnen lopende activiteiten, bijvoorbeeld uit je koersplan, in het overleg met directeuren, in het stafbureau.
Daarnaast plan je tussentijds uitwisselingsmomenten met een ander deelnemend duo/trio.
Ook ga je in gesprek met een bestuur dat al langere tijd actief werkt aan het zijn van een lerende organisatie.
Wat vraagt dit van jou?
Ter voorbereiding van elke bijeenkomst vragen we je tijd in te plannen om huiswerk te maken en in gesprek te gaan met je collega’s. Ook zijn er aanvullende opdrachten met de andere deelnemers waarvoor je tijd moet vrijmaken in je agenda.
Ervaringen van anderen
Aanmelden en meer informatie
Enthousiast geworden over dit leertraject? Je kunt je inschrijven via de aanmeldbutton. Er zijn 20 plekken voor dit leertraject, op volgorde van binnenkomst, en vol is vol. We werken met een wachtlijst.
Interesselijst
Komen de huidige data voor dit leertraject jou niet uit maar heb je wel interesse? Laat je gegevens dan achter op de interesselijst. Bij voldoende interesse bieden we dit leertraject nogmaals aan. Je ontvangt dan een seintje van ons.
Ga naar interesselijst
Vragen?
Heb je vragen, of weet je nog niet zeker of dit leertraject bij jou past? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
- Mail: p.krijgsman@poraad.nl
- Telefoonnummer: 030 – 31 00 933
Programma
De lerende organisatie in beeld
In deze bijeenkomst bespreken we het belang van een lerende organisatie en de theorie hierover. Je maakt kennis met het model met 8 dimensies van een lerende organisatie die onderling samenhangen. Met praktische tools maak je een analyse van waar jouw stichting staat en bepaal je een focus voor verbetering. We bespreken de rol van bestuurders, beleidsadviseurs en andere rollen in je organisatie en hoe je samen concreet aan de slag kan.
Stimuleren en ondersteunen van een onderzoekscultuur
Systematisch en evidence-informed werken aan onderwijsverbetering is een belangrijke dimensie van de lerende organisatie. We gaan dieper in op wat dit van scholen vraagt en wat de rol van het bestuur kan zijn om het systematisch en evidence-informed werken te stimuleren en te verbeteren. Ook bespreken we praktische handreikingen en hoe je vanuit een voorbeeldrol zelf onderzoeksmatig kan werken aan een onderzoekscultuur.
Gespreid leiderschap in alle lagen van de organisatie
Gespreid leiderschap is een leiderschapsvorm die past bij een lerende organisatie. We gaan in op wat gespreid leiderschap in scholen en op bestuursniveau betekent en wat dit vraagt van schoolleiders en bestuur. Ook leggen we een relatie met strategisch personeelsbeleid en loopbaanpaden. Je krijgt antwoord op de vraag hoe je alle expertise binnen je bestuur optimaal kunt benutten op school- en bovenschools niveau. En hoe je leraren en specialisten kunt blijven binden en boeien.
Stimuleren van een leercultuur op alle niveaus
Een cultuur waarbij het leren met en van elkaar op de werkvloer vanzelfsprekend is, is een belangrijk element van de lerende organisatie. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals het stimuleren van teamleren en het leren tussen scholen, systematisch feedback geven, leren met en van partners, en de rol van huisacademies en bovenschoolse leerteams. We bespreken knelpunten en mogelijke verbeteracties.
Werkconferentie: Samen werken aan een lerende sector
De vijfde bijeenkomst van het leertraject heeft de vorm van een werkconferentie, waarvoor we een breed gezelschap uitnodigen. We presenteren onze resultaten en leeropbrengsten. Vervolgens gaan we in gesprekstafels aan de slag met het bredere perspectief: wat is nodig om samen een stap verder te komen als lerende, innovatieve sector? Dit is ook een kans om collega’s uit jullie organisatie mee te nemen in de ontwikkeling die jullie hebben gemaakt.


