Leertraject

Startende bestuurders in positie

VOL - wachtlijst
7 december 2023
09:30 - 17:00
6 lesdagen (2 x tweedaagse)
€ 3.499 excl. btw (met overnachtingen & maaltijden)

't Paviljoen Rhenen & PO-Raad Utrecht

Aanmelden
Interessant voor
Bestuurders
Organisator
PO-Raad

Ben jij een startende bestuurder in het primair onderwijs? In je nieuwe functie heb je te maken met tal van complexe vraagstukken, uitdagingen en belangen in een omgeving die continu in beweging is. Hoe krijg je snel overzicht en hoe kun je impact hebben op een manier die bij je past? Met dit (vernieuwde) leertraject maak je een goede start.

Dit leertraject is ontwikkeld voor bestuurders met 0 tot 2 jaar ervaring die graag in positie willen komen. Je leert over de inhoudelijke thema's die spelen in de sector, maar ook hoe je vanuit je eigen kwaliteiten en waarden richting kan geven aan de ambities van je organisatie.

Omdat leren van elkaar en netwerken belangrijke uitgangspunten zijn, bevat het programma tweedaagse met overnachting. Dat maakt het mogelijk om even uit de waan van alledag te stappen en de tijd te nemen voor een goed gesprek en reflectie op de lesdagen. Daarnaast delen adviseurs van de PO-Raad hun expertise over inhoudelijke thema's en beantwoorden ze vragen en dilemma's uit jouw praktijk.

Naast het basisprogramma van zes lesdagen, vinden drie intervisiebijeenkomsten plaats in kleinere groepen die begeleid worden door ervaren bestuurders uit het netwerk van de PO-Raad. 

Inzicht in jezelf, de organisatie en de sector

Tijdens dit leertraject werk je aan de professionalisering van jezelf, je schoolorganisatie én de sector. Je brengt je eigen waarden in kaart en krijgt meer inzicht in je ambities en functioneren. Daarnaast beschik je na het traject over up-to-date kennis van de belangrijkste inhoudelijke en procesmatige vraagstukken binnen je nieuwe werkveld en krijg je handvatten om hier effectief mee om te gaan.

Dit levert het leertraject je op

  • Meer inzicht in je rol, positie en verantwoordelijkheden 

  • Een eigen visie op je positie als bestuurder vanuit jouw kwaliteiten en drijfveren

  • Meer inzicht in je maatschappelijke rol en het bijbehorende krachtenveld 

  • Handvatten om leiding te geven aan de ontwikkeling van je schoolorganisatie én onderwijskwaliteit 

  • Kennis over belangrijke vraagstukken binnen de sector 

  • Ontsluiting van een handig netwerk met collega-bestuurders, onderwijsprofessionals en medewerkers binnen de PO-Raad.  

Programma

Dag 1 & 2: Inzicht in mijzelf
Dag 3 & 4: Inzicht in de organisatie
Dag 5 & 6: Inzicht in de opgave

Deskundige begeleiding

Drs. M.J.M. (Marc) van Leeuwen MCM CMC begeleidt het leertraject. Hij werkt als partner en adviseur Onderwijs bij adviesbureau TwynstraGudde. In de afgelopen vijftien jaar heeft hij bestuurders en leidinggevenden van diverse onderwijsorganisaties ondersteund bij het scherp stellen en realiseren van hun ambities. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in het begeleiden van leer- en ontwikkeltrajecten. 

Marc van Leeuwen
Adviseur en partner Onderwijs bij TwynstraGudde

Marc van Leeuwen

VOL - wachtlijst