Workshop

Zicht op onderwijs (vanuit IKC)

15 december 2023
09:30 - 13:00
Geen kosten

PO-Raad
Aidadreef 4
3561 GE Utrecht

Interessant voor
Schoolbestuurders
Schoolleiders
Organisator
PO-Raad

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen. Zoals binnen een kindcentrum. In de praktijk blijkt dat kinderopvang en onderwijs elkaar kunnen versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze nog beter met elkaar te verbinden, vindt 'Zicht op onderwijs' plaats op vrijdag 15 december 2023. 

De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Voor wie? 

'Zicht op onderwijs' is bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders in de kinderopvang die werken in een IKC - of de ambitie hebben een IKC te starten - en meer willen weten over het primair onderwijs.

Het programma

9.30 uur - Welkom & opening 

9.50 uur - Anko van Hoepen (bestuursvoorzitter SPO Utrecht) geeft een inkijk in het onderwijs. Van de historie tot hedendaagse ontwikkelingen en dilemma’s, van cultuur tot wet- en regelgeving. Compleet met facts and figures. 

11.00 uur - Pauze

11.15 uur - Keuze uit één van onderstaande deelsessies

12.15 uur - Plenaire afronding

12.30 uur - Lunch 

Twee deelsessies

Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken 
Job van Velsen (EtuConsult)

Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belicht Job van Velsen stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Zo krijg je een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.

Deelsessie 2: het all-in-one model
Ad Vos (mede-oprichter van de Vereniging Netwerk Kindcentra en als bestuurder van Pit Onderwijs en Kinderopvang ervaring met het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang). 

Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot zo'n model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Ad Vos je mee met tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Je krijgt meer inzicht in de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie. 

Organisatie 

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK) en bureau EtuConsult. Eerder dit jaar vond ook een bijeenkomst plaats speciaal voor schoolbestuurders met interesse in samenwerking met de kinderopvang.