Leergang

Leertraject Regie op digitalisering

29 september 2023
10:00 - 17:00
Vijf bijeenkomsten op vrijdag
€ 750 (excl. btw)
Brasserie Zonnestraal Hilversum
Meld je aan
Interessant voor
Bestuurders
Organisator
PO-Raad en VO-raad

Nieuwe technologieën creëren nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs. Denk aan het anders organiseren van lessen en het bieden van meer maatwerk en flexibiliteit. Maar hoe regel je dat handig binnen je bestuur? En hoe blijf je in control? Tijdens het leertraject Regie op digitalisering ga je hiermee aan de slag. 

De toepassing van techologie vraagt nogal wat van schoolbesturen. Naast alle mogelijkheden die digitalisering biedt, ontstaan er ook nieuwe vraagstukken. Zoals de omgang met privacy, de invloed van algoritmen en AI op het leren of de frictie die kan optreden als technologie je waarden (onbedoeld) onder druk zet. Want hoe sta je tegenover de verschuivende balans tussen mens en machine? En krijgt iedereen eigenlijk wel gelijke digitale kansen?  

Voor bestuurders met een blik op de toekomst

Het leertraject is bedoeld voor bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die technologie biedt voor het onderwijs en hun organisatie en die hiervan de vruchten willen plukken. 

Kennis, toepassing en reflectie

Het leertraject bestaat uit vijf bijeenkomsten op een vrijdag, met als terugkerende onderdelen een expertcollege, het werken met een kennistool en intervisie. 

Wetenschappers en experts, onder andere van ict-kennisorganisatie Kennisnet, delen hun kennis en ervaringen. Je krijgt inzicht in de technologische ontwikkelingen in het onderwijs en je leert hier de juiste kritische vragen bij te stellen. Daarnaast leg je de verbinding met de praktijk en ga je met andere bestuurders in gesprek over je eigen leervraag. 

Het uitgangspunt is dat je met de opgedane kennis en inzichten verder kunt binnen je eigen organisatie, in samenwerking met je schoolleiders en beleidsadviseurs. 

Dit levert het traject je op  

 • Kennis over de technologische ontwikkelingen en toepassingen in het onderwijs
 • Kennis over de kansen en risico’s daarvan  
 • Inzicht in de waarden waaraan deze technologie voor jouw bestuur moet voldoen en hoe je daarmee stuurt 
 • Handvatten om het juiste gesprek te voeren over de inzet van technologie
 • Handvatten om privacy en veiligheid te regelen en waarborgen binnen je bestuur   

  Vragen of aanmelden? 

  Graag voorop lopen en de regie houden op digitalisering? Schrijf je dan in via het formulier onder de aanmeldbutton. Heb je nog vragen over dit leertraject? Stuur dan een e-mail naar het team digitalisering van de PO-Raad en VO-raad. We helpen je graag verder!    

  Het leertraject Regie op digitalisering komt voort uit een samenwerking tussen de PO-Raad, de VO-raad en het OCW-programma Digitaal Veilig Onderwijs. Door deze subsidie kan de PO-Academie het traject aanbieden tegen een gereduceerd tarief. 

  Programma

  Dag 1 - 29 september 2023: Blik op de toekomst met het BLOOM-scenario

  ​​12.00 – 17.00 uur​

  Dag 2 - 3 november 2023: Nieuwe educatieve toepassingen

  ​​10.00 - 17.00 uur​ 

  Dag 3 - 8 december 2023: Sturen met waarden

  ​​10.00 - 17.00 uur​ 

  Dag 4 - 12 januari 2024: Privacy & veiligheid

  ​​10.00 - 17.00 uur​ 

  Dag 5 - 9 februari 2024: Begeleiding van de inzet van technologie

  ​​10.00 - 17.00 uur​