Nieuws

Algemeen Dagblad: 'Experts slaan alarm over schoolmeubilair'

Verkeerd schoolmeubilair leidt tot een groeiend aantal nek- en rugklachten bij basisschoolleerlingen, zo kopt het Algemeen Dagblad vandaag. Houdingexperts slaan alarm. De PO-Raad vindt dat scholen dit signaal serieus moeten nemen, maar wijst er ook op dat scholen geen financiële ruimte hebben voor extra investeringen. 

Bij het bepalen van de juiste hoogte van het meubilair moeten leerkrachten vooral naar de onderbeenlengte van de leerling kijken. Kan het kind niet goed met de voeten bij de grond, dan schuift het onderuit op zijn stoel. Eigenlijk zouden scholen van alle maten een voorraad moeten hebben om ieder kind gedurende het hele schooljaar van de juiste tafel en stoel te kunnen voorzien. Daar is echter geen plek en geld voor.

Voetenbankjes

Bovendien zitten kinderen tegenwoordig niet meer de hele dag op dezelfde plek. Daarom gebruiken sommige scholen voetenbankjes: Iedere leerling heeft zijn eigen persoonlijk afgestelde voetenbankje, dat hij gemakkelijk mee kan nemen als hij ergens anders aan het werk gaat. 

Tablets

De PO-Raad vindt het zorgelijk dat het aantal nek- en rugklachten bij leerlingen lijkt toe te nemen, maar denkt dat hier ook nog een andere factor in het spel is: de opkomst van de tablet, thuis en op school. Goed gebruik maken van de tablet vraagt van leerkrachten nieuwe aandachtspunten met betrekking tot de houding, voldoende afwisseling en beweging. 

Sluitstuk van de begroting

Het meubilair is vaak het sluitstuk van de begroting, omdat de scholen moeite hebben de financiën rond te krijgen, schrijft het AD. De PO-Raad vindt het goed dat dit thema op school wordt besproken, maar wijst op de kosten. ,,Scholen komen nu al jaarlijks 375 miljoen euro tekort op de materiële zaken. Als we in schoolmeubilair investeren, stijgt dit tekort en gaat dat ten koste van andere onderwijszaken'', zegt de sectororganisatie in de krant.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten