Nieuws

Eerste horde genomen op weg naar goedkopere digitale leermiddelen

Digitale leermiddelen worden mogelijk goedkoper. De Europese Commissie besloot dinsdag dat de btw voor digitale publicaties omlaag gaat van 21 naar 6 procent. De vraag is nu of ook digitale leermiddelen hiertoe behoren. De PO-Raad maakt zich hier al jaren hard voor. Het hoge belastingtarief staat investeren in moderne, digitale leermiddelen in de weg.

Het is namelijk veel goedkoper om papieren lesboeken aan te schaffen. Hiervoor hoeven scholen slechts 6 procent btw te betalen. De PO-Raad vindt het belangrijk dat digitale leermiddelen voor scholen toegankelijk en betaalbaar zijn omdat leerlingen hiermee makkelijker op hun eigen niveau kunnen worden uitgedaagd en leraren op hun beurt sneller inzicht krijgen in de vorderingen van hun leerlingen. Met digitale leermiddelen hoeven ze minder zelf na te kijken waardoor ze meer tijd overhouden voor de leerlingen.

De PO-Raad maakt zich met educatieve uitgeverijen al enkele jaren hard voor het verlagen van de btw. Dit was ook een van de actiepunten in het manifest ‘Nú investeren in onderwijs van morgen’ van vijftien onderwijs-en marktpartijen, waaronder de PO-Raad. In januari 2017 presenteerden zij dit manifest aan de politiek.

Nederlandse politici waren hiervan voorstander maar tot vandaag lagen Europese regels dwars. Dat Brussel nu groen licht geeft voor belastingverlaging op e-publicaties, is een belangrijke stap op weg naar verlaging van de btw op digitale leermiddelen. Wel moeten eerst de ministers van Onderwijs en Economische Zaken samen bekijken wat wel en niet tot e-publicaties behoort. Wanneer hier meer duidelijkheid over komt, is niet duidelijk. De PO-Raad pleit ervoor ook digitale leermiddelen onder e-publicaties te scharen.

Waarom een lagere btw? Bekijk hieronder het filmpje