Nieuws

Goede voorbeelden op Inspiratiekaart ICT & Onderwijs

U hoeft het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden: tal van (basis)scholen en besturen delen graag hun ervaringen. Kijk eens op de digitale Inspiratiekaart ICT & Onderwijs. Hierop vindt u interessante voorbeelden uit het hele land over de toepassing van ICT in het onderwijs. Vast ook bij u in de buurt.

Leren van elkaar

Op de Inspiratiekaart ICT & Onderwijs kunt u naar cases zoeken aan de hand van vier gebieden: visie, deskundigheid, leermiddelen en infrastructuur. Naast een beschrijving van het vraagstuk en (vaak ook) een kort filmpje, vindt u hier de contactgegevens van de betrokken school of het bestuur. Dan kunt u bellen of mailen voor meer informatie.

Vanuit Slimmer leren met ICT

De Inspiratiekaart is een initiatief van het programma Slimmer leren met ICT, een samenwerking tussen de PO-Raad en Kennisnet. De kaart bevat ook de gegevens van veel scholen en besturen die een versnellingsvraag bij het programma hebben ingediend.

Nieuw op de kaart

Inmiddels is de Inspiratiekaart ruim driekwart jaar in de lucht. De kaart wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe voorbeelden. Neem dus af en toe een kijkje.

Zo is onlangs is ‘het digitaal portfolio als leerlingvolgsysteem’ op de Inspiratiekaart geplaatst, van basisschool De Verwondering in Lent. In het digitaal portfolio houden de leerlingen, samen met de leraren, bij wat hun leerdoelen zijn, waar ze aan werken en wat ze hebben geleerd. Leerlingen maken bijvoorbeeld foto's van hun (papieren) werk en koppelen dat in het portfolio aan de vaardigheid die ze oefenen. Samen krijgen leraar en leerling zo een goed beeld van de ontwikkeling.

Een ander recent gepubliceerd voorbeeld zijn ‘de XperiO labs’ van Octantschool de Vlinderboom in Pijnacker. In de ontdeklabs maken leraren én leerlingen kennis met nieuwe (ICT) technische materialen. Naast het XperiO is een technieklokaal ingericht. De twee lokalen vullen elkaar aan om leerlingen computational thinking vaardigheden te leren en hen uit te dagen om zelf gecreëerde ontwerpen te produceren (‘maker education’). Het doel van XperiO is om leraren met hun klas enthousiast te maken voor wetenschap en technologie, en hen te inspireren om hier ook zelf mee aan de slag te gaan.

Wilt u ook op de inspiratiekaart?

Vindt u het ook belangrijk om kennis te delen met collega’s in het onderwijs? En heeft uw organisatie of school een mooi ICT-project dat een plek verdient op de Inspiratiekaart? Stuur dan een mail met uw gegevens naar adviseur Philip Post van Kennisnet p.post@kennisnet.nl

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten