Nieuws

Honderdduizenden leerlingen dupe van gebrekkig internet op school

Naar schatting 900.000 leerlingen in het primair onderwijs dreigen de komende jaren de dupe te worden van gebrekkig internet op hun school. Duizenden leerlingen hebben daar nu al last van. Zij kunnen daardoor niet profiteren van modern en uitdagend onderwijs. De PO-Raad roept de Rijksoverheid, provincies en gemeenten op om hier samen met de scholen snel werk van te maken zodat alle scholen en hun leerlingen van snel en goed internet gebruik kunnen maken.

Scholen maken meer en meer gebruik van ICT en digitaal en adaptief lesmateriaal om leerlingen uitdagend onderwijs te geven. Dit lesmateriaal kan zich aanpassen aan het niveau van een leerling. Een kind dat extra oefening nodig heeft, kan daardoor extra oefenen terwijl zijn klasgenoot die meer uitdaging nodig heeft, die ook kan krijgen. Voor ieder kind is er zo onderwijs op maat.

Met de groeiende vraag naar digitaal, adaptief lesmateriaal, groeien ook de eisen die aan internet worden gesteld. De huidige internetverbindingen zijn daarop lang niet altijd berekend. Volgens onderzoek in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs en ICT heeft 59 procent van de scholen nu geen toegang tot toekomstvast, betaalbaar en snel internet. Voor 5 tot 10 procent van de scholen is dit nu al een belemmering, bleek eerder uit cijfers van Kennisnet. Voor veel scholen is het onbetaalbaar om die digitale infrastructuur zelf aan te leggen.

,,Een snelle internetverbinding van voldoende bandbreedte is cruciaal voor goed en modern onderwijs’’, aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. ,,Het is daarom van groot belang dat de Rijksoverheid, gemeenten en provincies er zo snel mogelijk samen met scholen voor zorgen dat dit voor alle leerlingen beschikbaar is. Anders komt een hele generatie kinderen tekort.’’