Nieuws

Inspiratie, onderwijsdossiers en informatie over ICT in het basisonderwijs op één website

Bent u op zoek naar kennis, innovatie-ideeën en praktijkvoorbeelden over de toepassingen van ICT in het primair onderwijs? Bijvoorbeeld over gepersonaliseerd leren, ICT-bekwaamheid of de aanpak van werkdruk? Bekijk dan de vernieuwde website van de PO-Raad en Kennisnet: www.slimmerlerenmetict.nl. Deze is nu uitgebreid met drie onderwijsdossiers, blogs en tal van nieuwe cases. 

De website is begin dit jaar gelanceerd om de resultaten van de versnellingsvragen uit het landelijke programma Slimmer leren met ICT te delen met andere scholen en besturen in Nederland en is nu doorontwikkeld tot een ‘kennisbank’ voor het primair onderwijs. Suzanne Unck, programmamanager: ,,De website voorziet duidelijk in een behoefte. We hebben inmiddels zo’n 13.500 bezoekers getrokken in 10 maanden tijd. Dat zijn allemaal mensen die actief bezig zijn met ICT in het onderwijs. Van leraren en ICT-coördinatoren tot schoolleiders en bestuurders. Het onderwerp leeft.”

Drie onderwijsdossiers 

Slimmerlerenmetict.nl is uitgebreid met drie actuele onderwijsdossiers: werkdruk, verandering & innovatie en curriculum. De dossiers bevatten  praktijkverhalen, tips en interviews van diverse experts. Bekijk ook de reeks ’Kleinschalig innoveren’ eens, met veranderverhalen van bijvoorbeeld SPO Wij de Venen, de Rijdende school en Ambion. Of het thema ‘Slimmer veranderen met ICT’. Over hoe je een ICT-gerelateerde verandering in de school aan kunt pakken, van ideevorming tot de implementatie. Ook het project ‘Meer ICT, minder werkdruk?’ biedt mooie inzichten en handvaten voor de praktijk. 

Oplossingen, resultaten en inspiratie

Op de website vond u al de resultaten van verschillende afgeronde versnellingsvragen. Zoals een leerlijn programmeren, materiaal voor lessen met virtual reality en een toolkit gericht op het aanleren van 21e eeuwse vaardigheden. Ook recente versnellingsvragen staan erop, zoals over Informatiebeveiliging en Privacy (IBP). Heeft u bijvoorbeeld de handige animaties over IBP al gezien? Deze helpen u bij het creëren van meer bewustzijn in uw organisatie.  

Nieuwe verhalen

De komende weken kunt u steeds nieuwe artikelen over onderwijs en ICT op de website vinden. Kijkt u eens naar: 

- De negen scholen en besturen die in 2018 nauw gevolgd zijn op ICT-gebied 
- Blogs van steeds andere gastschrijvers 
- De afronding van de lopende versnellingsvragen
- Nieuwe praktijkvoorbeelden 

Innovatie via de versnellingsvragen 

Versnellingsvragen zijn vragen waar schoolbesturen tegenaan lopen bij de innovatieve inzet van ICT in hun onderwijs. Bijvoorbeeld voor meer maatwerk of om de administratie te vereenvoudigen. De PO-Raad en Kennisnet ondersteunen tot eind 2018 bij het vinden van antwoorden. Dat doen zij al sinds 2014 vanuit het programma Slimmer leren met ICT. Dit programma loopt tot eind december dit jaar. Het doel van de versnellingsvragen is niet alleen oplossingen te vinden voor ICT-vraagstukken in de sector, maar er ook voor zorgen dat andere scholen en besturen hier weet van hebben en er gebruik van kunnen maken. Zo helpen we elkaar verder. 

Wilt u ook bijdragen? 

De redactie van de website zoekt nog scholen, besturen en professionals die innoveren met ICT en die hierover een aansprekende blog willen schrijven. Heeft u interesse? Mail dan naar Merel Kanters op m.kanters@poraad.nl. Dank alvast!