Nieuws

Lagere btw op digitale leermiddelen beetje meer in zicht

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft in Brussel de druk opgevoerd om de btw voor digitale boeken te verlagen naar 6 procent. Daarmee komt ook een verlaging van de btw op digitale leermiddelen een stapje dichterbij.

Nu betalen scholen voor papieren boeken 6 procent belasting en voor digitale leermiddelen 21 procent. Dit hogere tarief staat meer gebruik van deze digitale leermiddelen in de weg terwijl die juist van steeds groter belang worden om leerlingen op een moderne manier en meer op maat les te geven.

Voordat de btw omlaag kan, zullen Europese regels moeten worden aangepast. Het Europees Parlement moet hiertoe instemmen met een voorstel van de Europese Commissie. Daarna is het nog zaak dat Nederland zelf bepaalt wat er in eigen land wel en niet onder de definitie van ‘online boeken’ valt. De PO-Raad vindt het belangrijk dat ook digitale leermiddelen hiertoe behoren.

De PO-Raad maakt zich met educatieve uitgeverijen al enkele jaren hard voor het verlagen van de btw. Dit is ook een van de actiepunten in het manifest ‘Nú investeren in onderwijs van morgen’ van vijftien onderwijs-en marktpartijen, waaronder de PO-Raad. In januari presenteerden zij dit manifest aan de politiek. Naast een lagere btw willen de betrokken organisaties ook dat iedere school is aangesloten op goed en toekomstbestendig internet en dat opleidingen ook leraren met academische vaardigheden afleveren. Die vaardigheden zijn belangrijk om optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden van digitale leermaterialen.

Waarom een lagere btw? Bekijk hieronder het filmpje

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten