Nieuws

Veel aandacht voor pleidooi PO-Raad voor glasvezelverbinding basisscholen

Het pleidooi van de PO-Raad voor meer geld voor basisscholen zodat zij een betere internetverbinding kunnen realiseren, heeft veel stof doen opwaaien. Verschillende landelijke en lokale media hebben aandacht besteed aan de oproep. En ook de politiek gaf gehoor aan de boodschap. Kamerlid Siderius (SP) stelde Kamervragen aan staatssecretaris Dekker (Onderwijs) over zijn reactie op het trage internet op scholen. De staatssecretaris nam alvast een voorschot door in het NOS Journaal aan te geven dat hij wil dat ,,alle scholen binnen twee jaar tijd een goede internetverbinding hebben’’.

Op 17 augustus besteedden verschillende landelijke media aandacht aan het pleidooi van de PO-Raad. Zo was Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, op Radio 1 en BNR Nieuwsradio te horen en heeft de NOS een item gemaakt dat te zien was in het jeugd- en reguliere journaal. Ook dagbladen Trouw en de Telegraaf en website Nu.nl hebben het bericht opgepikt.

In navolging van de landelijke media toonden diverse lokale media op 18 augustus belangstelling voor de oproep. Zo licht de Stentor het voorbeeld uit van basisschool Sjaloom in Dalfsen, waar men een eigen satellietverbinding heeft opgezet. Ook de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden zien dat het probleem van een beperkte internetverbinding voor veel basisscholen in de regio van toepassing is. De laatstgenoemde krant roept de overheid op om ,,initiatief te nemen voor een nutsbedrijf dat een fatsoenlijke toegang tot het internet voor iedereen belangrijker vindt dan fluks geld verdienen''.

De PO-Raad sprak met Ton ten Klooster, bovenschools ICT-coördinator bij HSN-scholen Nijkerk, over het belang van een goede internetverbinding voor het onderwijs. Een van zijn scholen, basisschool De Appelgaard in Nijkerk, is gedwongen om te werken via een ADSL-verbinding.

Op verzoek van de PO-raad heeft Kennisnet een helpdesk ICTin het onderwijs ingericht. Scholen die problemen hebben met het aankopen van een goede internetvoorzieningen kunnen zich hier melden. De helpdesk is bereikbaar op 0800-321 22 33 of via slimmerlerenmetict@poraad.nl.

Op basis van hun informatie, en de gegevens die we zelf beschikbaar hebben, kunnen we gerichter het gesprek aangaan met leveranciers en overheid. 

UPDATE: 

De provincie Friesland heeft laten weten dat alle basisscholen in Friesland binnen een jaar kunnen worden aangesloten op snel internet. De provincie wil dit met de scholen gaan regelen, aldus de Leeuwarder Courant op 19 augustus. Ook in Zwolle is politieke aandacht voor het pleidooi van de PO-Raad. D66 heeft het Zwolse college enkele vragen gesteld over de kwaliteit van het internet op de basisscholen daar. Dit meldt de Stentor.