Aan de slag

Video's die je op weg helpen bij het geven van onderwijs op afstand

Bezig met het inrichten of geven van les op afstand? Deze filmpjes helpen je verder op weg.  Met de visies van vijf experts over vijf thema's: de  eerste digitale les, technisch lezen , Kleuterklas TV, digitale tools en Expliciete Directe Instructie op afstand. Onder leiding van pedagoog Pedro De Bruyckere van de Universiteit Leiden.

Na het sluiten van de scholen vanwege de corona-crisis gingen veel leraren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals aan de slag met het geven van onderwijs op afstand. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek al snel. Want hoe kunnen leraren en ouders het beste samenwerken, kun je ook op afstand differentiëren en is het mogelijk om online nieuwe stof te behandelen?  Om scholen hierbij te ondersteunen, hebben de PO-Raadhet Lerarencollectief en researchED vijf kennis-filmpjes ontwikkeld. Zij deden dit samen met een aantal experts en onderwijsadviseurs en online opleider Skillstown.

Beter thuis in afstandsonderwijs

In de video's belichten onderwijsprofessionals vijf thema's waar je direct mee aan aan de slag kunt om je onderwijs op afstand in te richten. Deze thema’s zijn: technisch lezen, digitale les, Kleuterklas TV, digitale tools, en expliciete directe instructie (EDI) op afstand. De video's staan onder leiding van pedagoog Pedro de Bruyckere. 

Een eerste digitale les - pedagoog Pedro De Bruyckere

Pedro De Bruyckere (PhD) is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden. Hij schreef onder andere (mee aan) 'Jongens zijn Slimmer dan Meisjes', 'Klaskit' en 'Juffen zijn Toffer dan Meesters'. Hij blogt op xyofeinstein.be.

Klik hier als je meer wil weten naar aanleiding van zijn video

Externe video URL

Digitale tools - leraar en onderwijskundig ICT-er Menno Kolk

Menno Kolk is leraar van groep 5/6 op De Flambouw in Nigtevecht en bovenschools onderwijskundig ICT-er. "Ik houd ik mij dagelijks bezig met een verantwoorde inzet van digitale leermiddelen op de scholen in onze stichting. Er zijn ten slotte een hoop tools en mogelijkheden, maar hoe zet je deze op een verantwoorde manier in en hoe zorg je dat het leren met deze tools bijdraagt aan de onderwijskwaliteit? Ook informatiebeveiliging en de privacy op school zijn onderwerpen waar ik mij als functionaris gegevensbescherming veel mee bezig houd." Wist je dat  Menno ook LEGO inzet in zijn lessen?

Graag meer weten? Lees het artikel dat Menno schreef over online klassenmanagement en de tools die je kunt gebruiken in de verschillende fases van je instructie.  

Externe video URL

Expliciete Directe Instructie op afstand - onderwijsadviseur Marcel Schmeier 

Marcel Schmeier is onderwijsadviseur taal en rekenen en heeft ruime ervaring als leerkracht en intern begeleider in het speciaal en regulier basisonderwijs. Hij weet de theorie op een inspirerende wijze te vertalen naar de dagelijkse praktijk in de klas. “Werken aan onderwijskwaliteit doe je door het primaire proces te verbeteren: het lesgeven, en dan met name de instructie.” Marcel is bekend van de boeken ‘Expliciete Directe Instructie: tips en technieken voor een goede les’ en ‘Effectief rekenonderwijs op de basisschool’.

Bekijk ook het bijhorende artikel over de vier stappen voor het geven Expliciete Directe Instructie op afstand van Marcel of de achtergrondinformatie bij zijn video.   

Externe video URL

Kleuterklas TV - leraren Floor Busio en Ellen van der Pluijm

Ellen van der Pluijm en Floor Busio zijn leerkrachten van groep 1-2 van Basisschool De Vuurvlinder in Geertruidenberg. "Samen met andere kleuterleerkrachten zijn we een online kleuterklas gestart op YouTube: Kleuterklas tv. Wij willen graag onderwijs bieden aan kleuters en vinden het belangrijk om de balans te vinden tussen laagdrempeligheid, keuzevrijheid en beschikbare materialen." Uitgeverij De Vier Windstreken maakt kleuterklas tv mede mogelijk.

Klik hier als je mee wilt weten over de video, lesgeven over corona aan kleuters en het belang van lezen.

Externe video URL

Technisch lezen - onderwijsadviseur Marita Eskes

Marita Eskes is senior onderwijsadviseur primair onderwijs op het gebied van taal/lezen en didactisch handelen. Zij heeft jaren gewerkt in het primair onderwijs als leraar, leescoördinator en Remedial Teacher. Hierdoor weet zij de theorie in de praktijk te brengen als het gaat om de realisatie  van kwalitatief goed onderwijs voor álle leerlingen.

Klik hier als je meer achtergronden wilt weten over haar video.

Externe video URL

Downloads

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten