Verken het onderwijs van de toekomst in gratis online workshop
Nu iedereen de mogelijkheden én tekortkomingen van online onderwijs groeit de behoefte aan reflectie en visievorming. Bloom is er voor scholen die dit gesprek willen aan willen gaan. Reis met je team naar 2035 in de online workshop Bloom en verken samen het onderwijs van de toekomst.
Direct naar de workshop?
Je vindt de workshop op www.bloomworkshop.nl
Wat gebeurt er als je onderwijs volledig verplaatst naar een online omgeving? Nog niet zo lang geleden konden we ons hier nog nauwelijks een voorstelling bij maken. Inmiddels heeft vrijwel iedereen in het onderwijs de mogelijkheden én tekortkomingen van online onderwijs zelf ervaren. Daarmee groeit de behoefte om stil te staan bij de impact die technologie kán hebben op het onderwijs en hoe dit zich verhoudt tot jouw visie op onderwijs. De online workshop Bloom begeleidt jou en je team in dit gesprek en geeft input om je visie op ICT te ontwikkelen of aan te scherpen.
Bekijk onderstaand filmpje en waan je alvast in 2035. Nieuwsgierig naar meer? Misschien is de workshop dan wat voor jou.
ICT als sleuteltechnologie
De wereld staat nooit stil. Maar soms komt er een sleuteltechnologie bovendrijven die de samenleving volledig op zijn kop zet. Denk bijvoorbeeld aan de uitvinding van de boekdrukkunst en de stoommachine. Ze veranderden hoe we leren, werken en samenleven. ICT is ook zo’n sleuteltechnologie. Digitalisering is meer dan een aantal tools. Het heeft de potentie om het onderwijs drastisch te veranderen. Maar wat als straks alles kan? Moeten we dan ook alles willen?
Wat is het?
Bloom is een online workshop rondom een fictief toekomstscenario. Als durfinvesteerder reis je naar 2030. Daar word je gevraagd te investeren in een allesomvattend onderwijsplatform: Bloom. Als we de technologische mogelijkheden die we nu al zien doortrekken naar de toekomst van het onderwijs, wat krijgen we dan? Hoe ziet een schooldag eruit als de virtuele en offline werkelijkheid door elkaar lopen? Aan de hand van video's, historische colleges en discussievragen wordt je ondergedompeld in de toekomst en uitgedaagd om met een kritische blik te kijken naar de impact van technologie. Waar kan technologie écht bijdragen aan onderwijskwaliteit? En waar staat het belangrijke onderwijswaarden in de weg? Aan het einde van de workshop heb je als team een gezamenlijk statement geformuleerd waarmee je jullie visie op ICT kan opstellen of aanscherpen.
Hoe werkt het?
Bloom is een online workshop. Het totale programma duurt 2.5 uur en is geschikt om in groepen van zo’n 3 tot 15 deelnemers te doorlopen. Er is geen externe begeleider nodig. Iemand uit je eigen team begeleidt jullie aan de hand van de online omgeving door de workshop. Bloom is ook volledig remote te doorlopen, waarbij de deelnemers ieder via een eigen computer deelnemen. Bloom is daarmee ideaal om in te zetten tijdens een (online) team- of studiedag. Mocht je hier vragen over hebben, mail dan naar m.tesser@poraad.nl (Marijne Tesser). We denken graag met je mee. Je vindt Bloom op www.bloomworkshop.nl.
Rapportage NRC
Het NRC Handelsblad maakte een mooie rapportage over de workshop. Naar de rapportage
Wat levert de workshop op?
Gesprek
Je gaat met je team in gesprek over de invloed van ICT op het onderwijs.
Kennis
Je verbreedt je kennis over digitalisering en technologieën zoals kunstmatige intelligentie.
Input
Samen verzamel je input om jullie visie op ICT te ontwikkelen of aan te scherpen.
Over BLOOM
Bloom is in opdracht van de PO-Raad ontwikkeld door Studio Monnik. Bloom geeft scholen tools in handen om de invloed van digitalisering op het onderwijs te bespreken en als team te komen tot een gezamenlijk statement over de digitalisering van het onderwijs. De workshop is een initiatief dat reeds voor de uitbraak van het corona-virus is opgestart. De vragen die erin gesteld worden zijn nu echter actueler dan ooit. Wanneer scholen ruimte hebben voor dit gesprek staat Bloom voor ze klaar.
Op zoek naar meer tools en informatie over bewuste keuzes maken bij digitalisering ? Kijk dan eens naar de toolkit ‘Waarden waarmaken’, vol praktische tips en tools voor schoolteams.