Terugblik: webinars Digitaal veilig onderwijs
Elke leerling moet kunnen leren in een digitaal veilige schoolomgeving. Maar hoe realiseer je als schoolleider in het primair onderwijs digitaal veilig onderwijs? Hoe doe je dat als directeur of (directeur-)bestuurder bij een éénpitter in het primair onderwijs? En wat betekent het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) in de praktijk?
De Po-Raad organiseerde webinars voor éénpitters en schoolleiders om dieper in te gaan op digitaal veilig onderwijs.
Webinar voor éénpitters in het PO
Op maandag 4 november organiseerde de PO-Raad in samenwerking met Kennisnet een webinar over digitaal veilig onderwijs voor éénpitters in het primair onderwijs. Waarom is digitale veiligheid zo belangrijk, wat moet je over dit thema weten als directeur of (directeur-)bestuurder van een kleine organisatie én wat werkt in de praktijk?
Manny Liebrecht, directeur-bestuurder basisschool de Rank, en Egbert de Jong, algemeen directeur en bestuurder Montessori Vereniging Haarlemmermeer, gingen met elkaar in gesprek over hoe zij aan de slag gingen met het Normenkader IBP.
Hun advies? Ga, als éénpitter, niet alleen aan de slag en vraag hulp aan anderen. Maak het Normenkader behapbaar door niet alles in één keer door te willen voeren. Zet kleine stappen! En weet je niet waar te beginnen? Gebruik dan het Groeipad als wegwijzer door het Normenkader IBP.
Benieuwd naar het gesprek? Kijk hier de complete webinar terug.
Webinar voor schoolleiders in het PO
Op maandag 25 november organiseerde de PO-Raad in samenwerking met de Academie & Vakvereniging Schoolleiders (AVS) en Kennisnet een webinar voor schoolleiders in het primair onderwijs. Als schoolleider ben je namelijk de verbinder tussen beleid en praktijk, dus welke vragen kun je aan je bestuurder stellen op het gebied van digitaal veilig onderwijs? Wat moet je als schoolleider allemaal weten over IBP?
John van de Ven, directeur basisschool de Meule en basisschool Nova Montessori (Fortior) en Lambert van der Ven, beleidsadviseur en leidinggevende bij de AVS, spraken over hoe je digitaal veilig onderwijs praktisch implementeert.
Hun advies? Geef digitaal veilig onderwijs prioriteit als thema. Als er een cybersecurity-incident plaatsvindt, is het meer werkom achteraf te herstellen dan wanneer je nu begint. En ga niet alleen aan de slag, werk samen met je bestuurder om het samen te doen. Zoek daarbij ook de expertise van buiten op. Bekijk bijvoorbeeld de projectpagina Digitaal Veilig Onderwijs van de PO-Raad voor handige tips.
Benieuwd naar het gesprek? Kijk hier de complete webinar terug
Handige links
De volgende links werden genoemd tijdens de webinars:
- Programma Digitaal Veilig Onderwijs met het ondersteuningsaanbod
- Projectpagina PO-Raad met het ondersteuningsaanbod
- Normenkader IBP (Kennisnet)
- Groeipad (Kennisnet)
- School-CERT
- Dreigingsbeeld Funderend onderwijs (Kennisnet)
- Praktijkvoorbeeld Auris: Organisatie gehackt en gegevens op straat? Snel en zorgvuldig handelen!
Vragen?
Neem contact op met de PO-Raad via: digitalisering@povosi.nl
Digitaal Veilig Onderwijs
Met het programma Digitaal Veilig Onderwijs bundelen het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en VO-raad hun krachten voor een onderwijssector waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers digitaal veilig kunnen werken. Het programma biedt schoolbesturen en leveranciers heldere leidraden en een concreet ondersteuningsaanbod. Zo kunnen zij voldoen aan hun verantwoordelijkheid om een digitaal veilige organisatie te realiseren. Stap voor stap, Bit by Bit.