Nieuws

OBS de Boeier genomineerd voor NRO-Onderwijsprijs

Op het NRO-congres van 2 november a.s. vindt de uitreiking plaats van de NRO-Onderwijsprijs. De Onderwijsprijs is in het leven geroepen om het belang van evidence informed onderwijs en een onderzoekende houding van leraren te stimuleren. De NRO-onderwijsprijs is een initiatief van het NRO in samenwerking met de PO-Raad en de VO-raad.

Op het NRO-congres zal een van de drie genomineerden de Onderwijsprijs in ontvangst nemen. Een deskundige jury heeft de volgende leerkrachten genomineerd:

  • Petra Husmann-Verweij (OBS De Boeier, Lelystad) – Rekengesprekken voeren.
  • Rodica Ernst (Udens College) en het META-team – De metadenkende leerling: effecten van de META-methode.
  • Karin Nijman (Ichthus Lyceum, Driehuis) en Inge Verstraete – Handboek Leren Leren voor het Voortgezet Onderwijs – 5 krachtige leerprincipes vertaald naar de praktijk.

De NRO-Onderwijsprijs
Aan de prijs is een bedrag van 2.000 euro verbonden. Het publiek kiest op het congres bovendien een eigen favoriet. Alle genomineerde kandidaten presenteren hun project op het congres. Naast de Onderwijsprijs is er ook een NRO-VOR-praktijkprijs. Deze prijs gaat naar een wetenschapper wiens onderzoek op doeltreffende manier is vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk of het onderwijsbeleid.

Jury
De inzendingen voor de NRO-onderwijsprijs zijn beoordeeld op de manier waarop de onderwijsprofessional inzichten uit wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar de lespraktijk, op de impact binnen en buiten de school, op inspiratie die uitgaat van deze praktijk voor andere onderwijsprofessionals en op de kwaliteit en de relevantie van het gebruikte onderzoek. De jury van de NRO-VOR-praktijkprijs bestaat uit o.a. Agnes Wolbert (voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer – voorzitter), Monique Volman (hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de VOR), en Cordula Rooijendijk (directeur en leerkracht Montessorischool De Amstel in Amsterdam).

Tot slot wenst de PO-Raad alle genomineerden, maar Petra Husmann-Verweij in het bijzonder, veel succes.