Nieuws

Slob bezorgd over uitzendbureaus die inspringen op lerarentekort

In antwoord op Kamervragen uit minister Slob (Onderwijs) zijn zorgen over uitzendbureaus die leraren in het basisonderwijs relatief hoge salarissen betalen. Dat meldt de NOS vandaag. 

Door de schaarste op de arbeidsmarkt hebben scholen het steeds moeilijker om voldoende leraren te vinden, zeker voor tijdelijke vervanging. Ze doen daarom vaker een beroep op uitzend- en bemiddelingsbureaus. Minister Slob benadrukt dat scholen zelf mogen weten hoe ze hun personeel werven en dat leraren ook vrij zijn om een werkgever te kiezen. Maar hij deelt de zorgen van schoolbesturen over uitzendbureaus die de schaarste aangrijpen om hun tarieven te verhogen en studenten te verleiden met bijvoorbeeld gratis laptops.

Niet onderling concurreren

In november jl. riep Simone Walvisch tijdens een door de PO-Raad georganiseerde sessie over het lerarentekort schoolbestuurders op om samen te werken: ,,Ga vooral niet onderling de concurrentie aan. Er zijn commerciële partijen die dat veel beter kunnen, dus sla de handen ineen als schoolbesturen.” Dit geldt wat haar betreft ook voor het werven en begeleiden van zij-instromers. 

Zij-instroom is een belangrijke troef tegen de aanpak van het lerarentekort. Zowel kwantitatief als kwalitatief, zei Walvisch: ,,We willen niet alleen meer vissen in de vijver, maar ook meer verschillende soorten vissen. Dat komt ten goede aan de kwaliteit op de werkvloer.” 

Focus op oorzaak van het probleem

PO-Raad voorzitter Rinda den Besten voegt hier op Twitter aan toe: 'En laten we ons wel blijven focussen op de oorzaak van het probleem #lerarentekort #salaris #werkdruk'. Zij doelt daarmee op de aantrekkelijkheid van het beroep. De PO-Raad is van mening dat alleen met een flinke salarisverhoging en een serieuze aanpak van de werkdruk het imago van het beroep kan verbeteren.