Nieuws

Takenpalet faciliteert gesprek over vaardigheden en taken academisch geschoolde leraren

Steeds meer schoolbesturen en schoolleiders zien de toegevoegde waarde van academisch opgeleide leraren. Toch worden hun specifieke vaardigheden lang niet altijd benut. Het Takenpalet academische leerkrachten geeft inzicht in welke aanvullende taken een academisch leerkracht kan vervullen. Een handig hulpmiddel om het gesprek tussen de academische leraar en de schoolleider te stimuleren.

De PO-Raad gelooft in de kracht van diversiteit binnen de schoolteams. Academische leraren brengen aanvullende vaardigheden de school in waarmee ze verschillende taken kunnen vervullen, zowel tijdens het lesgeven als daarbuiten. Bijvoorbeeld als coach, (ortho)pedagoog of onderzoeker. Zo ontstaat een plek waar leraren met verschillende kwaliteiten samenwerken en van elkaar leren. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs en de aantrekkelijkheid van het beroep. 


Vaardigheden nog onbenut

Dat onderzoekende vaardigheden van academisch opgeleide leraren nog lang niet altijd worden benut, blijkt uit onderzoek naar de positie van academisch opgeleide leraren. Met als gevolg onder andere dat een deel van de academische leraren het onderwijs verlaat vanwege gebrek aan uitdaging. Ongeveer de helft van de respondenten geeft aan dat de professionaliseringsmogelijkheden voor hun vaardigheden en de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie te beperkt zijn. En slechts drie procent van de respondenten geeft aan dat er binnen de school of het bestuur beleid is over de inzet van academische leraren. De grootste belemmering is het gebrek aan tijd om iets met academische vaardigheden te doen, zo geeft 65 procent van de respondenten aan. Opvallend is ook dat maar liefst 41 procent van de leraren bereid is om extra uren te gaan werken, mits deze uren worden opgevuld met taken buiten het lesgeven en zij daarmee hun academische vaardigheden in kunnen zetten.


Bekijk de belangrijkste resultaten uit het onderzoek naar academische leraren in onderstaande video. 

Takenpalet geeft inzicht en stimuleert gesprek 

Het Takenpalet is ontwikkeld door en voor leraren en geeft inzicht in welke aanvullende taken academische leraren kunnen vervullen en stimuleert het gesprek tussen bestuurder, schoolleider en leraar hierover.   
Bekijk en download het Takenpalet op samenslimmerpo.nl 


Het Takenpalet academische leerkrachten is ontwikkeld door de PO-Raad samen met de Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs, de Universiteit Utrecht en AOLB. 
 

bijscholen