Nieuws

'Veel Meer Meester'-campagne afgetrapt

Vandaag reed een bijzondere trein dwars door Nederland. De trein was het startsein van de campagne ‘Veel Meer Meester’, die jonge mannen moet interesseren voor een baan als leerkracht basisonderwijs. In de trein maken zij kennis met de veelzijdigheid van het beroep. De PO-Raad ondersteunt de actie en heeft een groep mannen gevraagd om in de trein te komen vertellen over hun ervaringen als leraar. Onder hen de Leraar van het Jaar voor het basisonderwijs, Wouter Siebers.

'Veel Meer Meester'-campagne

Een groot aantal Nederlandse pabo’s heeft, op initiatief van Fontys Hogescholen, Stenden en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, een brede aanpak ontwikkeld om meer (jonge) mannen voor de klas te krijgen. De speciale treinreis van Leeuwarden naar Eindhoven vormt de ludieke kick off van de aanpak. Tijdens deze treinreis konden jongens op een leuke en relaxte manier de echte uitdagingen van het onderwijs ontdekken. Maar de campagne gaat verder dan alleen deze treinreis en deze dag

Belang van diversiteit in lerarenteams

De PO-Raad ondersteunt de actie, omdat ook zij een evenredige verdeling van mannen en vrouwen binnen de teams op scholen belangrijk vindt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen en mannen even goed les geven. Kinderen (en ouders) beleven hun schooltijd echter anders als er ook mannen voor de klas staan. Zo hebben mannen over het algemeen meer affiniteit met het gebruik van ICT in het onderwijs, vullen ze het bewegingsonderwijs anders in en communiceren ze anders dan vrouwen. Mannen herkennen zich over het algemeen meer in het gedrag van jongens en jongens op hun beurt voelen zich vaak meer aangesproken door mannelijke leraren. Zowel leerlingen als collega's hebben baat bij diversiteit en afwisseling in het team. 

'Wij willen meer meesters'

De roep om meer meesters in de klas werd luid en duidelijk kenbaar gemaakt door basisschoolleerlingen op station Den Bosch.