De werkgever bepaalt de ingangsdatum van een dienstverband, met ruimte voor eigen beleid in overleg met de P(G)MR. Tijdelijke dienstverbanden kunnen bijvoorbeeld starten op 1 augustus of de eerste schooldag. Het is handig om een werknemer voor een volledig schooljaar aan te nemen, van 1 augustus tot 1 augustus.
Volgens de cao po bouwen medewerkers verlof op, en houdt de werkgever een verlofkaart bij van 1 oktober tot 1 oktober. Alle schoolvakanties en wettelijke vrije dagen vallen binnen deze periode. De verrekening van vakantiedagen wordt gebaseerd op de uitdienstdatum, met een mogelijk positief of negatief saldo.
Voor onderwijsondersteunend personeel zonder lesgebonden taken en werknemers in participatiebanen gelden aanvullende regels. Zij kunnen, na overleg, vakantieverlof buiten de schoolvakanties opnemen.
Ontslag aan het einde van het schooljaar
Het schoolbestuur kan in overleg met de P(G)MR beleid maken over ontslag op eigen verzoek en de verrekening van vakantiedagen. Na de wijziging van artikel 6.12 lid 7 uit de cao po kan een werknemer ontslag aanvragen per 1 september (of de eerste schooldag), wat gevolgen heeft voor de vakantiedagen. De werkgever moet hierover duidelijke afspraken maken.
Er zijn twee mogelijke beleidsopties:
- Verrekening met salaris: Teveel genoten verlof wordt verrekend met het (laatste) salaris. De werkgever houdt het verlofsaldo bij en informeert de werknemer over het overschrijden van het opgebouwde verlof.
- Ontslag per 1 augustus: Leraren die ontslag nemen aan het einde van het schooljaar, krijgen ontslag per 1 augustus, met uitbetaling van een eventueel verlofoverschot. Dit geldt niet bij ontslag door pensioen.
Een schoolbestuur kan eigen beleid vaststellen, mits het wordt afgestemd met de P(G)MR en goed gedocumenteerd is. Dit beleid geldt voor dienstverbanden die beginnen of eindigen aan het begin of einde van het schooljaar, maar ook voor dienstverbanden halverwege het jaar.