Toolbox

Snelstarter Handreiking voor bestuursverslag

Ondersteuning bij het maken van jouw bestuursverslag
Ontwikkeld door
Interessant voor

Aan de slag met je jaarlijkse bestuursverslag? Deze handreiking van de PO-Raad helpt je bij het schrijven van een bondig verslag dat de doelen en ambities van de organisatie evalueert en een goede basis biedt voor het gesprek met je stakeholders.  

Hoe helpt deze handreiking jou verder? 

  • Een structuur voor je bestuursverslag dat aan de wettelijke vereisten voldoet
  • Een stevige basis voor het gesprek met je stakeholders  
  • De mogelijkheid om je eigen vormgeving toe te passen 
     

Waarom deze handreiking?

Een goed bestuursverslag draagt bij aan de horizontale en verticale verantwoording van een schoolbestuur. Het bestuursverslag is een logisch middel om informatie over financiën en beleid te verzamelen en te structuren. Het schoolbestuur deelt het verslag met stakeholders om zich te verantwoorden en om het gesprek over het gevoerde beleid te voeren.  

Idealiter is de informatie in het verslag ook bruikbaar om een breder beeld van de sector te verkrijgen. Met die doelen is door een werkgroep van schoolorganisaties en controllers een handreiking ontwikkeld met een werkbare en overzichtelijke structuur, die aan alle wettelijke vereisten voldoet. De handreiking wordt ieder jaar aangescherpt en geüpdatet.

Hoe werkt het?

De handreiking is beschikbaar als invulbaar Word-bestand en als PDF. De Word-versie kun je direct invullen. Voeg je eigen logo toe, sla het op als PDF en je bestuursverslag is klaar. De PDF-versie is overzichtelijk opgemaakt, maar kan niet worden bewerkt.  
 

Bestuursverslag 2023

Het Bestuursverslag 2023 is onderaan deze pagina te downloaden. Met deze handreiking leg je verantwoording af over het jaar 2023.  

Deze versie van het Bestuursverslag is afgestemd met Van Ree Accountants, Flynth en Moore-DRV. De maatschappelijke thema’s in dit Bestuursverslag zijn afgestemd met het ministerie van OCW. De maatschappelijke thema’s in dit Bestuursverslag zijn afgestemd met het ministerie van OCW. Bovendien raden we aan de handreiking van VTOI-NVTK als leidraad te nemen voor passages over het toezicht op de doelmatige besteding.

Invulbare handreiking bestuursverslag (Word-formulier)

Vraag hier de Word-versie aan van de Handreiking Bestuursverslag (Word-formulier). 

Handreiking bestuursverslag (pdf)

Download hier de pdf-versie van de Handreiking Bestuursverslag (bijgewerkt 12 januari 2024). Overzichtelijk opgemaakt. Deze versie kan niet worden bewerkt. 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten