De PO-Raad faciliteert bestuurders en bovenschoolse staf die willen deelnemen aan een lerend netwerk. Lerende netwerken zijn kleine groepjes van vijf á tien 'gelijkgestemden' die gedurende een bepaalde periode vijf keer samenkomen om van elkaar en zichzelf te leren rond een bepaald thema. Dat gebeurt onder professionele begeleiding van een ervaren netwerkbegeleider. Daarbij is het mogelijk om gebruik te maken van de kennis en inspiratie van een inhoudelijk expert.

Ook tussen de bijeenkomsten door wordt er van de deelnemers een zekere inspanning gevraagd; om een optimaal leerrendement te behalen is immers ook voorbereiding, reflectie en herhaling nodig.

Niet alleen wordt u door collega's geholpen bij het identificeren van uw eigen blinde vlekken, u krijgt ook de kans om uw eigen visie, kennis en vaardigheden te delen met anderen. Maar ook wisselen deelnemers elkaar volop praktische tips en documenten uit. Zo draagt u op twee fronten bij aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs. 

Praktische info

Deelname aan een lerend netwerk is kosteloos. Lerende netwerken kunnen op maat worden samengesteld en op locatie worden georganiseerd. Ook als u zelf al een groepje heeft, kunt u zich melden om mee te doen. Geïnteresseerden kunnen mailen naar Anneke van der Linde.  

Testimonials

'Meedoen aan een lerend netwerk is voor mij waardevol, omdat ik hier tot reflectie wordt gebracht. Het is geen vrijblijvende bureauwijsheid die je opdoet, het is feedback van mensen die, net als jij, de werkelijkheid van elke dag kennen. Ik krijg daar de bevestiging dat ik op de goede weg zit. Op dit moment heb ik drie van de vijf bijeenkomsten achter de rug. Dat staat voor mij gelijk aan een tijdsinvestering van ongeveer 35 uur, want de reflecties kosten ook de nodige tijd. Mensen die een lerend netwerk willen starten zou ik als tip mee willen geven om gebruik te maken van het aanbod van de PO-Raad om er een externe deskundige bij te halen. Bij ons is dat Jos van der Pluijm. Hij is stimulerend aanwezig en helpt ons gebruik te maken van nieuwe perspectieven. Dat voorkomt tunnelvisie.’ - Asje Palland, algemeen directeur VCO Harderwijk

‘Ik neem deel aan een lerend netwerk met vier bestuurders uit Wierden, Vriezenveen, Nijverdal en Rijssen. De bijeenkomsten helpen mij te focussen op mijn leervraag: ‘Wat moet ik doen om mijn rol als bestuurder scherper te krijgen?’. Het netwerk komt eens in de 8 á 10 weken samen en tussendoor krijg je concrete opdrachten mee. Dit lerend netwerk helpt me verder in mijn functioneren als bestuurder. Wanneer je een meer strategische of organisatorische vraag hebt, is een andere vorm van begeleiding wellicht meer gepast.’ - Frans Nawijn, PCPO Rijssen

Bestanden bij deze pagina