-
18-11-2020
In Nederland worden naar schatting 119.000 kinderen geconfronteerd met kindermishandeling of huiselijk geweld. Gemiddeld wordt één kind per schoolklas mishandeld. Scholen spelen een belangrijke signaleringsrol bij kindermishandeling. De onderwijspartijen van de Beweging tegen Kindermishandeling (BtK) ontwikkelden daarom een Handelingskader kindermishandeling en huiselijk geweld voor het onderwijs.
-
05-11-2020
De PO-Raad, VNG, Nationale Politie en Veilig Thuis zijn op verzoek van het programma Geweld Hoort Nergens Thuis met elkaar in gesprek gegaan over manieren waarop kinderen na een geweldssituatie steun kunnen ontvangen. Eén van die manieren is de aanpak Handle with care waarbij scholen voor aanvang van de schooldag een seintje krijgen van bijvoorbeeld de politie als er de voorgaande dag huiselijk geweld heeft plaatsgevonden bij een leerling thuis.
-
05-11-2020
Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft onderzoek laten doen naar seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel in het onderwijs. Uit het onderzoek volgt een aantal aanbevelingen die de PO-Raad onderschrijft. De sectororganisatie vindt het van groot belang om seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs aan te pakken en te voorkomen.
-
25-06-2020
Het onderwijs zet grote stappen als het gaat om het bevorderen van de toepassing van de Meldcode huiselijk geweld, staat in de vierde voortgangsrapportage van Geweld hoort nergens thuis. Het onderwijs werkt momenteel aan een veldnorm kindermishandeling en huiselijk geweld en heeft de App Meldcode Kindermishandeling voor het onderwijs ontwikkeld.
-
09-04-2020
Speciaal voor het onderwijs is een app ‘Meldcode kindermishandeling’ ontwikkeld. Deze app biedt onderwijspersoneel handvatten rond het signaleren en handelen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Juist in deze periode van afstandsonderwijs door het coronavirus - waarbij er zorgen zijn over de situatie van een aantal leerlingen thuis en deze leerlingen niet altijd letterlijk 'in beeld' zijn - wil de Beweging tegen Kindermishandeling hen hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.
-
18-11-2019
Basisscholen in Heerlen krijgen vóór aanvang van de schooldag een seintje van de politie als er de voorgaande dag huiselijk geweld heeft plaatsgevonden bij een leerling thuis. Dit jaar kwam dat helaas al 93 keer voor, vertelt Jeroen Pieters, adviseur onderwijs bij schoolbestuur INNOVO. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg.
-
12-07-2017
Vanaf 1 januari 2019 moet het onderwijs een eigen afwegingskader hanteren voor het melden van vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat staat in het aangepaste 'Besluit verplichte meldcode', dat vorige week werd gepubliceerd in het Staatsblad.
-
08-03-2017
Hoe maak je het verschil bij de aanpak van kindermishandeling? De oplossing ligt bij professionals: hoe zij samenwerken en van elkaar leren in de praktijk. In het rapport 'Collectieven tegen Kindermishandeling: opbrengsten en ervaringen' van de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) staan bruikbare adviezen voor het onderwijs.
-
05-12-2016
Basisscholen vinden dat het meldsysteem voor kindermishandeling onvoldoende werkt, zo bleek uit een onderzoek van De Monitor (KRO-NCRV) onder ruim vijfhonderd scholen. In een uitzending afgelopen zondag werd duidelijk dat scholen hoge drempels ervaren bij het melden, omdat ze van Veilig Thuis - waar de meldingen gedaan moeten worden - niet altijd terug horen wat er met de melding is gebeurd.
-
16-11-2016
,,Wie heeft een vriendje of vriendinnetje die thuis wel eens een tik krijgt?'' In groep 7 van basisschool Op Dreef in Utrecht schieten de handen omhoog als presentatrice Nicolette van Dam die vraag stelt. Verslag van de start van de Beweging tegen kindermishandeling, waar de PO-Raad deel van uitmaakt.