• De Tweede Kamer wil weten of het aantal lesuren voor leerlingen in het primair onderwijs omlaag kan. Ze stemde dinsdag in met een motie van CDA en VVD die de Onderwijsraad opdracht geeft dit te onderzoeken. De partijen proberen er zo achter te komen of het verminderen van de lesuren kan bijdragen aan minder werkdruk voor personeel en het oplossen van de personeelstekorten. De Kamer stemde ook over andere moties.

  • De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het primair onderwijs en vindt plaats van 19 t/m 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven deze week les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek kan een opstapje zijn om vaker aandacht te besteden aan dit thema.

  • Eén vrouw in de top van een organisatie is symbolisch, twee een minderheid Waarom lukt ons in Nederland niet wat in IJsland al decennialang de normaalste zaak van de wereld is? Waarom blijft he...

  • Er is groen licht voor de universitaire lerarenopleiding. Dat is wat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) bekend heeft gemaakt. Ze volgt daarmee het positieve advies op van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO). Het CDHO heeft de aanvraag van de nieuwe opleiding, die door de Radboud Universiteit is ingediend, zorgvuldig onderzocht. De PO-Raad stond samen met de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) aan de wieg van de universitaire lerarenopleiding en is dan ook verheugd over dit goede nieuws.

  • Op woensdag 28 september en vrijdag 7 oktober vonden in Groningen en Amsterdam de eerste regionale bijeenkomsten over de functiemix plaats. Bestuurders, directeuren en HR-adviseurs gingen in gesprek over de thema’s ‘Werken aan diversiteit in teams’, ‘Stimuleren van persoonlijke ontwikkeling van de leraar’ en ‘Professionalisering van het personeelsbeleid’.

  • Bijna twee derde van de mannen met een afgeronde lerarenopleiding voor het basisonderwijs stond in het schooljaar 2016-2017 niet voor de klas. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal  Bureau voor de Statistiek (CBS).

  • Ondanks verschillende campagnes en initiatieven om meer mannelijke leraren voor de klas te krijgen, is het aantal meesters in het basisonderwijs de afgelopen jaren verder gedaald. Dat melden BNR Nieuwsradio en het Algemeen Dagblad vandaag.