-
23-11-2020
Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Wederom strijken ze neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Een zevendelige documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Klassen is te zien vanaf maandag 30 november 2020 om 21:35 uur op NPO 1 en NPO Start. Na de laatste uitzending trekken de makers het land in om met betrokkenen door te praten over oplossingen.
-
08-10-2020
De verschillen tussen de schoolloopbanen van jongens en meiden én de verschillen tussen hun latere beroepsloopbanen zijn fors. De Onderwijsraad publiceert een verkenning van Sekseverschillen in het onderwijs en doet aanbevelingen om die te verkleinen. Want verschil mag er zijn, maar de Onderwijsraad bespeurt hier beperking in keuzevrijheid en ongelijke kansen. Leraren hebben over het algemeen positievere verwachtingen van meiden dan van jongens.
-
22-06-2020
Kinderen dreigen de dupe te worden van de financiële gevolgen van de coronacrisis. Het aantal ww-aanvragen groeit en steeds meer ouders raken in de financiële problemen. Om te voorkomen dat kinderen ‘het kind van de rekening’ worden van de coronacrisis biedt Sam& gezinnen met een laag besteedbaar inkomen een helpende hand. Naast ouders kunnen ook leraren, schoolleiders en schoolbestuurders een aanvraag indienen.
-
11-02-2020
Tijdens de eerste dialoogbijeenkomst over de 'Toekomst van ons onderwijs' op maandag 10 februari gaan betrokkenen met elkaar in discussie over de kansengelijkheid in het onderwijs. De komende weken worden er in verschillende steden dialoogbijeenkomsten georganiseerd met diverse prominente gasten. Op 13 februari komt Mariëtte Hamer naar Rotterdam om mee te praten over een sterke vroege start voor leerlingen.
-
07-05-2018
Staatssecretaris Van Ark heeft toegezegd dat ze haar plannen met loondispensatie gaat aanpassen. Verschillende organisaties in het onderwijs hadden hier op aangedrongen: ,,Door werknemers met een beperking minder te willen belonen, maakt het kabinet van kansengelijkheid een wassen neus en doet het alle inspanningen van het onderwijs teniet.''
-
09-02-2018
De PO-Raad is onthutst dat het voor volgende week geplande debat over het onderwijsachterstandenbeleid wordt uitgesteld. Hoe later een besluit wordt genomen over hoe het achterstandsgeld over leerlingen wordt verdeeld, hoe meer geld er weglekt en hoe groter de problemen blijven, vreest ze.
-
31-01-2018
Minister Slob laat de keuze voor een nieuwe verdeling van de onderwijsachterstandsmiddelen aan de Kamer. In een brief schetst hij vijf varianten: alle op basis van het huidige budget. Welke variant de Kamer ook kiest, op veel scholen zullen de klassen groter worden en zullen voorzieningen voor kwetsbare kinderen verdwijnen.
-
11-09-2017
Heeft u een programma opgezet dat de doorstroom van leerlingen naar het voortgezet onderwijs helpt versoepelen? Of heeft u plannen hiervoor? Tot 1 oktober kunt u hiervoor nog subsidie aanvragen.
-
12-07-2017
Om te bevorderen dat alle kinderen op een passend niveau kunnen starten in het voortgezet onderwijs en dat ook zo veel mogelijk vasthouden, kunnen samenwerkende basisscholen en middelbare scholen subsidie aanvragen voor het ontwikkelen en uitvoeren van zogenoemde doorstroomprogramma’s po-vo.
-
Onlangs publiceerde de Onderwijsraad een notitie, genaamd ‘Het bevorderen van gelijke kansen en sociale samenhang’. Het stuk kreeg amper media-aandacht. Ten onrechte, vindt de PO-Raad. Het geeft namelijk een goed overzicht van de belangrijkste adviezen die dit onafhankelijk adviesorgaan in de afgelopen tien jaar gaf voor het bevorderen van gelijke kansen. Een greep uit de ingrediënten van dit complexe recept.