• Onlangs was ik te gast bij Kindcentrum Borgele in Deventer; een fantastisch gebouw waar basisonderwijs, speciaal onderwijs, kinderopvang en een orthopedagogisch centrum elkaar gevonden hebben in een prachtige samenwerking. Daar sprak ik Martine, moeder van Jurre van vijf. Jurre heeft het Angelmansyndroom, waardoor hij niet kan praten en lopen en een verstandelijke beperking heeft. Het is niet duidelijk hoe zijn toekomst eruit ziet. Maar dat hij leerbaar is, staat vast.

  • De ontwikkeling van passend onderwijs moet meer vaart krijgen. Toch ziet staatssecretaris Dekker van Onderwijs geen oplossing in nieuwe wettelijke maatregelen. Dat bleek gisteren in het algemeen overleg over passend onderwijs met de Kamer.

  • Het is in het schooljaar 2014/2015 amper gelukt om het aantal kinderen en jongeren dat thuiszit en niet naar school gaat, te verminderen. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral de stijging in het aantal kinderen dat op medische gronden een leerplichtontheffing heeft gekregen van de Leerplichtambtenaar, baart zorgen.