• Update - In het primair onderwijs (po) groeit de ambitie om met hulp van adaptieve, digitale leermiddelen het onderwijs te veranderen en te verbeteren, zo blijkt uit de Vier in Balans-monitor die Kennisnet woensdag presenteerde. Wel zoeken scholen nog naar de beste manier om ICT goed te implementeren. Het leerlingen aanleren van goede digitale vaardigheden, is daarbij belangrijk, stelden Kennisnet en Mediawijzer.net een dag eerder.

  • In de Volkskrant van woensdag kondigde Maurice de Hond aan dat binnenkort twee nieuwe iPadscholen de deuren zullen openen. De eerste van deze zogenoemde ‘Steve Jobs’ scholen gingen dit schooljaar van start. Ook de PO-Raad ziet hoe moderne technologie mogelijkheden kan scheppen om de individuele talenten van leerlingen extra te ontwikkelen. Niet voor niets is ICT en innovatie een belangrijk onderwerp In haar strategische beleidsagenda.

  • Tijdens een schoolbezoek kreeg ik een iPad aangereikt met een app voor kleuters: “Hier, doe maar”, werd me gezegd. Maar ik had geen idee wat ik moest doen. Ik zag stippen, die zouden een kind helpen bij het leren letters schrijven. Maar hoe het werkte? Ik wilde instructie voor ik ermee aan de slag ging. De kleuter van nu, zo werd me vervolgens verteld, heeft geen uitleg nodig. Die heeft in een mum van tijd door wat er van haar wordt verwacht. Kinderen van nu leren anders, blijkt maar weer eens. 

  • Al na tien minuten neemt het debat over Social Media in het onderwijs een verrassende wending, wanneer de leerlingen uit de vierde van het Almeerse Gymnasium om hun mening gevraagd wordt: ‘Leren uit een boek gaat gewoon veel beter’, zegt een van hen. Later zegt een klasgenoot: ‘Social media is voor thuis, daar heeft mijn school niets mee te maken’.

  • De leden van de PO-Raad die samen het netwerk Innovatie en ict vormen, zijn op één punt in elk geval heel duidelijk geweest: Zij willen dat de PO-Raad de regie neemt namens de sector PO. Op het gebied van ICT is verschrikkelijk veel te doen; daar is erg veel in beweging en dus ook regie nodig.

  • De leden van de PO-Raad die samen het netwerk Innovatie en ICT vormen, zijn op één punt in elk geval heel duidelijk geweest: Zij willen dat de PO-Raad de regie neemt namens de sector PO. Op het gebied van ICT is verschrikkelijk veel te doen; daar is erg veel in beweging en dus ook regie nodig.

  • De Stichting Basispoort gaat gehoor geven aan de dringende oproep van de PO-Raad om klachten over Basispoort goed af te handelen en problemen ermee op te lossen. Basispoort heeft de PO-Raad onder meer toegezegd een centraal telefoonnummer in te stellen waar schoolbesturen terecht kunnen die problemen hebben.

  • Woensdag 2 oktober aanstaande vindt in Dudok in Den Haag het Nationale Onderwijsdebat plaats, met als onderwerp: Digitale media; een lust of een last? Want WhatsApp, Facebook en Twitter zijn een vast onderdeel geworden van de leefwereld van kinderen, maar hoe gaat de school hier mee om?

  • Woensdag 2 oktober aanstaande vindt in Dudok in Den Haag het Nationale Onderwijsdebat plaats, met als onderwerp: Digitale media; een lust of een last? Want WhatsApp, Facebook en Twitter zijn een vast onderdeel geworden van de leefwereld van kinderen, maar hoe gaat school hier mee om?

Pagina's