-
19-02-2021
Binnenkort ontvangen basisscholen in heel Nederland een uitnodiging om dit voorjaar deel te nemen aan een onderzoek naar de leerpotentie van leerlingen in groep 6. Bij deze leerlingen wordt de Niet-Schoolse Cognitieve Capaciteiten Test (NSCCT) afgenomen. Deze test geeft een indicatie van de onderwijsprestaties waartoe een leerling in staat zou moeten zijn.
-
30-06-2020
Een breed toegankelijke kinderopvang voor twee dagen in de week voor alle kinderen van nul tot vier jaar. En een brede schooldag waarin onderwijstijd en opvangtijd flexibeler in elkaar overlopen. Twee punten uit de visie van het Platform Toekomst van Arbeid, waarmee aan het kabinet concrete bouwstenen werden aangereikt voor de toekomst van werk, leren en verzekeren.
-
06-04-2020
Update bericht - Scholen kunnen met behulp van dit bestand hun onderwijsachterstandsbudgetten berekenen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het onderwijsachterstandenbeleid in 2019 herzien. Er wordt sindsdien gebruik gemaakt van indicatoren van het Centraal Bureau voor de Statistiek om de onderwijsachterstandsscores te berekenen.
-
27-11-2019
Minister Arie Slob (Onderwijs) schreef deze zomer aan de Tweede Kamer dat door het verkeerd verwerken van een van de kenmerken die Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt bij het berekenen van onderwijsachterstandscores, sommige scholen te weinig geld hebben ontvangen. De definitieve berekeningen zijn inmiddels bekend. Scholen die door de technische wijziging te weinig onderwijsachterstandsmiddelen hebben ontvangen, worden gecompenseerd.
-
12-03-2019
Minister Arie Slob (Onderwijs) bestrijdt dat asielzoekersscholen en hun leerlingen extra zwaar worden getroffen door de nieuwe verdeling van het budget om onderwijsachterstanden aan te pakken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Diverse Kamerleden hebben vragen gesteld na berichten hierover in de media.
-
21-02-2019
In diverse kranten roept Rinda den Besten het kabinet op geld vrij te maken om scholen met veel asielzoekersleerlingen te compenseren. ,,Het is belangrijk dat kinderen die nog geen Nederlands praten en vaak ook zijn getraumatiseerd, intensief worden begeleid op hun basisschool. Niet alleen voor de kinderen en hun ouders, maar voor de hele maatschappij.''
-
20-02-2019
De definitieve herverdeling van achterstandsmiddelen komt met name bij asielzoekersscholen en hun besturen hard aan. Diverse besturen zien hun budget met tientallen procenten verminderen en gaan er tot ruim vier ton op achteruit. Dat betekent veel gedwongen ontslagen, minder ondersteuning voor de leerlingen en grotere groepen. Dit terwijl de problematiek van de kinderen nog altijd even groot is.
-
Tijdens deze bijeenkomst geeft het ministerie van OCW een technische toelichting op het nieuwe onderwijsachterstandenbeleid, en gaat daarbij specifiek in op de verbeterde techniek voor de bekostiging van asielzoekersleerlingen. De PO-Raad maakt zich zorgen om deze groep, die veel last krijgt van herverdeeleffecten zodra het nieuwe beleid komend schooljaar in werking treedt.
-
12-10-2018
Minister Arie Slob (Onderwijs) wil een onderzoek naar de herverdeeleffecten in het primair onderwijs.
-
17-05-2018
Een meerderheid van de Kamer steunt het voorstel van minister Slob (Onderwijs) voor een nieuwe verdeling van de onderwijsachterstandsmiddelen. De PO-Raad kan zich eveneens vinden in de nieuwe verdeling, al blijft zij vanwege het huidige budget grote zorgen hebben over de herverdeeleffecten die zullen optreden.